Babeczkowe lilie

Do stworzenia babeczkowych lili zainspirował mnie spacer po ogrodzie, gdzie w oczku wodnym pływały sobie piękne rozłożyste lilie wodne. Wtedy przypomniało mi się, że będąc rok temu u znajomej jadłam babeczki, które były ozdobione ryżem preparowanym kolorowym dając efekt lili, oraz z pianek jojo przeciętych po skosie i klejącą stroną barwione w kolorowym cukrze .
Mając w domu już zachomikowane babeczki, stworzyłam tylko masę i ozdobiłam płatkami migdałowymi, a środeczek kwiatka zrobiłam z perełki jadalnej.
Babeczki wyszły smakowite, po prostu znikły w mgnieniu oka z popołudniową kawą.
Babeczkowe lilie
2,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
2 sztuki żółtka,
250 g margaryny,
2 łyżki śmietany
1 duża puszka masy kajmakowej
2 łyżki śmietany 36 %
15 g margaryny lub masła
płatki migdałowe do ozdoby
perełki jadalne do ozdoby
Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier oraz pokrojoną w plasterki margarynę i śmietanę. Wszystko dokładnie szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i za pomocą babeczek wycinać kształty. Wyciętym kawałkiem wykładamy foremkę i pieczemy ok 15-20 min. w temp. 180'C. Upieczone wyciągamy z foremek i pozostawiamy do przestygnięcia. Masę kajmakową miksujemy razem ze śmietaną oraz margaryną na szybkich obrotach, aż do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do szprycy i napełniamy nasze babeczki. Płatkami migdałowymi dekorujemy babeczki a następnie robimy środeczek z jadalnej perełki. Gotowe babeczki schładzamy ok 15 min. Smacznego !!
♦ ♦ ♦ ♦ ♦
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/216906/babeczkowe-lilie.html