Babeczki kakaowe z panna cottą, kremówką i truskawkami
Opublikowano: 15.01.2013
Pyszne babeczki o pięknym kolorze, wypełnione panna cottą z białą czekoladą, bitą śmietaną, truskawkami i sosem czekoladowym!
ZAPRASZAM!
Babeczki:
- 2 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżka błonnika kakaowego (lub kakao)
- Szczypta soli
- 100g cukru
- 2 jajka
- 100ml oleju
- Szklanka mleka
W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej- mokre. Szybko łączymy ze sobą zawartość obu misek.
Nakładamy do specjalnej formy z wypukłymi wgłębieniami i wstawiamy do piekarnika (175st) na 20 minut.
Studzimy. Wyjmujemy z formy.
Panna cotta:
- duża kremówka (400 ml)
- 200 ml mleka
- 100g białej czekolady dobrej jakości
- 4 łyżeczki cukru
- 2.5 łyżeczki żelatyny
- kilka łyżek gorącej wody
Kremówkę, mleko i drobno pokrojoną czekoladę umieścić w garnku i podgrzać, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. NIE GOTOWAĆ. Zdjąć z ognia. Dodać cukier i porządnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Chwilkę przestudzić i wlać do gorącej masy mleczno-czekoladowej, zmiksować mikserem, by żelatyna dokładnie się połączyła.
Gdy zacznie tężeć to napełniamy nią wgłębienia w babeczkach.
Do dekoracji:
- 300ml kremówki
- Łyżeczka cukru pudru
- Truskawki
- Sos czekoladowy
Sos czekoladowy:
- ¼ margaryny
- Czubata łyżka kakao
- Łyżka mleka
- Łyżka cukru pudru
Margarynę rozpuszczamy i łączymy z nią resztę składników. Nie gotujemy.