Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki kakaowe z panna cottą, kremówką i truskawkami

Pyszne babeczki o pięknym kolorze, wypełnione panna cottą z białą czekoladą, bitą śmietaną, truskawkami i sosem czekoladowym! ZAPRASZAM!


Babeczki kakaowe z panna cottą, kremówką i truskawkami

Babeczki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka błonnika kakaowego (lub kakao)
  • Szczypta soli
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • Szklanka mleka

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej- mokre. Szybko łączymy ze sobą zawartość obu misek.
Nakładamy do specjalnej formy z wypukłymi wgłębieniami i wstawiamy do piekarnika (175st) na 20 minut.
Studzimy. Wyjmujemy z formy.

Panna cotta:
  • duża kremówka (400 ml)
  • 200 ml mleka
  • 100g białej czekolady dobrej jakości
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2.5 łyżeczki żelatyny
  • kilka łyżek gorącej wody

Kremówkę, mleko i drobno pokrojoną czekoladę umieścić w garnku i podgrzać, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. NIE GOTOWAĆ. Zdjąć z ognia. Dodać cukier i porządnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Chwilkę przestudzić i wlać do gorącej masy mleczno-czekoladowej, zmiksować mikserem, by żelatyna dokładnie się połączyła.
Gdy zacznie tężeć to napełniamy nią wgłębienia w babeczkach.

Do dekoracji:
  • 300ml kremówki
  • Łyżeczka cukru pudru
  • Truskawki
  • Sos czekoladowy

Sos czekoladowy:
  • ¼ margaryny
  • Czubata łyżka kakao
  • Łyżka mleka
  • Łyżka cukru pudru

Margarynę rozpuszczamy i łączymy z nią resztę składników. Nie gotujemy.

Babeczki kakaowe z panna cottą, kremówką i truskawkami


Babeczki kakaowe z panna cottą, kremówką i truskawkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak