Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowo ryżowe

Twoje dziecko nie lubi ryżu ? Ja znalazłam na to złoty środek i przemyciłam go mojemu synkowi w pysznych babeczkach. Nie przyglądał się co tam do nich wkładam, a ja do czekolady dodałam po prostu ryż. Babeczki wyszły pyszne a Kamilek zajadał je z apetytem.

3 jajka
1/2 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szk mąki pszennej
1/3 szk mąki krupczatki
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szk ugotowanego na sypko ryżu
200 g gorzkiej czekolady
Lukier :
3/4 szk cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina niebieskiego barwnika
kolorowa posypka do ciast

Jajka wbić do miski i ubijać na wysokich obrotach około 30 sekund.
Nadal ubijając wsypać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę.
Dodać olej i nadal miksować.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę krupczatkę i wymieszać.
Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę, delikatnie wymieszać.
Czekoladę pokroić na kawałki i razem z ryżem dodać do masy.
Drewnianą łyżka lub szpatułką delikatnie wymieszać.
Formę do babeczek wysmarować olejem i wysypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
Nakładać masę łyżką ( mi wyszło 12 porcji ).
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 -30 minut.
Po upieczeniu babeczki wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i barwnikiem i posmarować nim babeczki.
Na koniec posypać kolorową posypką do ciast.

Babeczki czekoladowo ryżowe

sara1 15.04.2012 10:57
bardzo pomysłowe te babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak