Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba z jabłkiem

Ciasto pełne jesiennego smaku.

 

Baba z jabłkiem

 

Baba z jabłkiem

 


250 g mąki pszennej,

    100 g mąki ziemniaczanej,

    100 g cukru pudru

    100 g margaryny,

    3 jajka,

    150 g orzechów włoskich,

    1 łyżeczka proszku  do pieczenia,

    szczypta soli

 

                                Baba z jabłkiem


                                      Sposób wykonania: 

 

Szukujemy składniki potrzebne do wykonania ciasta.

Odważamy mąkę ,cukier puder, orzechy i mąkę ziemniaczaną .

Odważamy margarynę .

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki .

 

Baba z jabłkiem



Nacinamy delikatnie po powierzchni owoców. Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywną pianę

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą mase.

Dodajemy kolejno po jednym żółtku.

 

Baba z jabłkiem


Obrane orzechy z łupinek wsypujemy do pojemnika do rozdrabniania.

 

Baba z jabłkiem

Rozdrabniamy na drobne kawałeczki .

Wsypujemy orzechy do piany z białek.

Mieszamy delikatnie.


Baba z jabłkiem


Dodajemy pianę z orzechami do ciasta .

Miksujemy na najniższych obrotach.

 

Baba z jabłkiem


Formę - tortownice wykładamy folią aluminiową i smarujemy margaryną.

Posypujemy bułką tartą.

Przekładamy ciasto.

Jest dość gęste więc wierzch wyrównujemy zmoczoną w wodzie łóżką .


Jabłka układamy na powierzchni ciasta lekko je wciskając do środka.

 

Baba z jabłkiem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.


Baba z jabłkiem


Pyszne do kawki w każdy dzień.

 

Polecam i życzę smacznego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak