Baba z jabłkiem
250 g mąki pszennej,
100 g mąki ziemniaczanej,
100 g cukru pudru
100 g margaryny,
3 jajka,
150 g orzechów włoskich,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli
Sposób wykonania:
Szukujemy składniki potrzebne do wykonania ciasta.
Odważamy mąkę ,cukier puder, orzechy i mąkę ziemniaczaną .
Odważamy margarynę .
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki .
Nacinamy delikatnie po powierzchni owoców. Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą mase.
Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Obrane orzechy z łupinek wsypujemy do pojemnika do rozdrabniania.
Rozdrabniamy na drobne kawałeczki .
Wsypujemy orzechy do piany z białek.
Mieszamy delikatnie.
Dodajemy pianę z orzechami do ciasta .
Miksujemy na najniższych obrotach.
Formę - tortownice wykładamy folią aluminiową i smarujemy margaryną.
Posypujemy bułką tartą.
Przekładamy ciasto.
Jest dość gęste więc wierzch wyrównujemy zmoczoną w wodzie łóżką .
Jabłka układamy na powierzchni ciasta lekko je wciskając do środka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.
Pyszne do kawki w każdy dzień.
Polecam i życzę smacznego.