Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba ach ta baba.....

Babki w moje rodzinie uwielbia mój syn. Zawsze, gdy piekę coś "wymyślnego" dla niego piekę babkę .

Baba cytrynowa w                      pudrze .

Baba ach ta baba.....

 

 

Składniki:

    250 g margaryny lub masła,

    250 g cukru pudru

    250 g mąki pszennej,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    4 jajka,

    1 cytryna,

    cukier puder

 

 


Ścieramy skórkę z cytryny.

Odciskamy do miseczki sok.


Miksujemy margarynę dodając po kolei cukier puder i żółtka oraz startą skórkę z cytryny.


Dolewamy podczas miksowania sok z cytryny.

Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.


Białka ubijamy na sztywno i dodajemy powoli do ciasta miksując na najniższych obrotach.


Przelewamy ciasto do formy babki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.


Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu przekładamy na talerz i posypujemy obficie cukrem pudrem.


Baba ach ta baba.....

Smacznego....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak