Aromatyczny tymianek

Tymianek jest ziołem o zastosowaniach kulinarnych, leczniczych i ozdobnych. Starożytni Egipcjanie używali tymianek do balsamowania. Starożytni Grecy używali go w swoich łaźniach i jako kadzidło w swoich świątyniach, wierząc, że był źródłem odwagi. W średniowieczu, był kładziony pod poduszkę aby odpędzić koszmary. Tymianek był również używany jako kadzidło i umieszczany na trumnie podczas pogrzebu, miało to zapewnić przejście do następnego życia.
Tymianek jest chyba jednym z najbardziej używanych ziół jako podstawowy składnik w kuchni na całym świecie.
Tymianek jest sprzedawany zarówno świeży i suszony. Suszony zachowuje swój smak lepiej niż inne zioła. Zarówno świeży jak i suszony jest dostępny cały rok. Zioło jest jednym ze składników „bouquet garni”.
Liście tymianku są małe, zwinięte, o eliptycznym kształcie. Suszony tymianek należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres nie dłuższy niż 6 miesięcy. Tymianek można również zamrozić do późniejszego użycia.
Tymianek świetnie komponuje się z: zupami, wołowiną, kurczakiem, dziczyzną, jagnięciną, wieprzowiną, rybami, figami, serem kozim, soczewicą, cebulą, grochem, ziemniakami czy też pomidorami.
Kwiaty, liście i oleju z tymianku są powszechnie stosowane w leczeniu biegunki, bólu brzucha, zapalenia stawów, kolki, bólu gardła, kaszlu, zapalenia oskrzeli, przy wzdęciach i jako środek moczopędny.
Olejki eteryczne w tymianku zawierają duże ilości tymolu (20-54%), który jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, a także ma działanie antyseptyczne. Olejek może być stosowany jako płyny do płukania ust przy stanach zapalnych jamy ustnej, jak również przy infekcje gardła. Olejek jest wykorzystywany w pastach do zębów, mydłach, środkach antyseptycznych, perfumach i kosmetykach. Dodany do kąpieli może pomóc złagodzić ból stawów.
Właściwość:
- łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej;
- działa wykrztuśnie i rozkurczowo;
- ma działanie przeciwbólowe, rozkurczowe i moczopędne;
- ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne;
- łagodzi bóle reumatyczne;
- zawiera wiele flawonoidów i przeciwutleniaczy;
- jest bogatym źródłem wielu witamin, takich jak B, A, K, E, C i kwas foliowy;
- zawiera potasu, żelazo, wapń, mangan, magnez i selen;
- jest także dobrym źródłem błonnika;
- kontroluje poziom ciśnienia krwi;
- chroni przed chorobami przewlekłymi.
PRZEPISY
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym
Składniki:
- makaron lasagne - 12 płatów
- mięso mielone wieprzowe - 500 gram
- pomidory krojone w puszce - 2 puszki
- ser żółty - 200 gram
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- cebula - 2 sztuki
- szpinak - 250 gram
- sól
- pieprz
- bazylia - 1 łyżeczka
- oregano - 1 łyżeczka
- tymianek - 1 łyżeczka
Sos beszamelowy:
- masło - 3 łyżki
- mąka - 2 łyżki
- mleko - 2 szklanki
- gałka muszkatołowa - szczypta
Na oliwie zeszklić pokrojoną 1 cebulę, dodać mięso mielone - usmażyć po czym dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok 40 min. Na koniec dodać bazylię, oregano i tymianek.
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuścić masło wsypać mąkę, ciągle mieszając dodawać mleko. Gotować kilka minut i dodać gałkę muszkatołową.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, dodać szpinak, dusić kilka minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać troszkę sosu beszamelowego, ułożyć na nim warstwę makaronu, na nich rozprowadzić sos z mięsem, następnie sos beszamelowy i znowu makaron, cały szpinak, sos beszamelowy, makaron, sos z mięsem, sos beszamelowy. Całość posypać tartym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min.
Pasta z kurczaka i pomidorów suszonych
Składniki:
- pierś z kurczaka - 1 sztuka
- pomidory suszone - 6 sztuk
- ser tarty - 2 łyżki
- tymianek - 1 łyżka
- szczypiorek - 1 łyżka
- majonez - 1,5 łyżki
- jogurt - 3 łyżki
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka ugotować, następnie zmiksować. Pomidory suszone, tymianek oraz szczypiorek pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i połączyć z jogurtem i majonezem. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Pasta z białego sera, suszonych pomidorów i oliwek
Składniki:
- biały ser kremowy - 250 gram
- suszone pomidory - 10 sztuk
- oliwki czarne - 10 sztuk
- cebula czerwona - 1 sztuka
- jogurt - 2 łyżki
- sól
- pieprz
- tymianek - 1 łyżka
Oliwki oraz pomidory pokroić w plasterki. Cebulę oraz tymianek drobno posiekać. W naczyniu wymieszać serek z jogurtem, następnie dodać pozostałe składniki, wszystko połączyć. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szaszłyki z muflona
Składniki:
- szynka z muflona 0,5 kg
- boczek wędzony - 0,5 kg
- papryka czerwona - 2 sztuki
- cebula - 5 sztuk
Marynata:
- oliwa- 0,5 szklanki
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 3 sztuki
- rozmaryn
- tymianek
- ziele angielskie - 4 ziarna
- jałowiec - 6 ziaren
- pieprz
- sól zmiękczająca
Wszystkie składniki marynaty połączyć, następnie wymieszać z pokrojonym na grubsze kawałki mięsem z szynki muflona. Odstawić do lodówki na min 24 godziny.
Boczek oraz paprykę pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno paprykę, cebulę, mięso z muflona, boczek itd.
Przygotowane szaszłyki grillować po 6-7 min z każdej strony.
Pstrąg pieczony
Składniki:
- pstrąg świeży - 2 sztuki
- cytryna - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- tymianek
- rozmaryn
- masło - 40 gram
- sól
- pieprz kolorowy
Pstrągi umyć, oczyścić. Masło wymieszać z rozmarynem oraz tymiankiem. Rybę posolić, popieprzyć. Do środka pstrągów włożyć masło oraz cebulę i cytrynę pokrojoną w plastry. Ryby ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 min.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jajko - 1 sztuka
- ser żółty starty
- czarnuszka
Farsz:
- pieczarki - 8 sztuk
- cebula - 1 sztuka
- szynka - 150 gram
- natka pietruszki - 0,5 pęczku
- tymianek - 1 łyżka
- sól
- czarny pieprz mielony
Pieczarki, cebulę oraz szynkę pokroić na kawałki. Cebulę oraz pieczarki podsmażyć na maśle. Następnie dodać szynkę, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć ok 10 min. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto francuskie podzieli na 18 równych kwadratów. Na każdym z nich położyć gotowy farsz i posypać go tartym żółtym serem.
Każdy kwadrat złożyć w "paczuszkę" składając rogi ciasta do środka. Paszteciki przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Roztrzepać jajko i posmarować nim paszteciki, po czym posypać czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 15-20 min do uzyskania złocistego koloru.