Aromatyczny tymianek

Opublikowano: 30.11.2015
Autor: dollce
Aromatyczny tymianek
Tymianek cudowne zioło, które jest używane na całym świecie.

Tymianek jest ziołem o zastosowaniach kulinarnych, leczniczych i ozdobnych. Starożytni Egipcjanie używali tymianek do balsamowania. Starożytni Grecy używali go w swoich łaźniach i jako kadzidło w swoich świątyniach, wierząc, że był źródłem odwagi. W średniowieczu, był kładziony pod poduszkę aby odpędzić koszmary. Tymianek był również używany jako kadzidło i umieszczany na trumnie podczas pogrzebu, miało to zapewnić przejście do następnego życia.
Tymianek jest chyba jednym z najbardziej używanych ziół jako podstawowy składnik w kuchni na całym świecie.

Aromatyczny tymianek
Tymianek jest sprzedawany zarówno świeży i suszony. Suszony zachowuje swój smak lepiej niż inne zioła. Zarówno świeży jak i suszony jest dostępny cały rok. Zioło jest jednym ze składników „bouquet garni”.

Liście tymianku są małe, zwinięte, o eliptycznym kształcie. Suszony tymianek należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres nie dłuższy niż 6 miesięcy. Tymianek można również zamrozić do późniejszego użycia.

Tymianek świetnie komponuje się z: zupami, wołowiną, kurczakiem, dziczyzną, jagnięciną, wieprzowiną, rybami, figami, serem kozim, soczewicą, cebulą, grochem, ziemniakami czy też pomidorami.

Kwiaty, liście i oleju z tymianku są powszechnie stosowane w leczeniu biegunki, bólu brzucha, zapalenia stawów, kolki, bólu gardła, kaszlu, zapalenia oskrzeli, przy wzdęciach i jako środek moczopędny.

Aromatyczny tymianek

Olejki eteryczne w tymianku zawierają duże ilości tymolu (20-54%), który jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, a także ma działanie antyseptyczne. Olejek może być stosowany jako płyny do płukania ust przy stanach zapalnych jamy ustnej, jak również przy infekcje gardła. Olejek jest wykorzystywany w pastach do zębów, mydłach, środkach antyseptycznych, perfumach i kosmetykach. Dodany do kąpieli może pomóc złagodzić ból stawów.

Właściwość:

  • łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej;
  • działa wykrztuśnie i rozkurczowo;
  • ma działanie przeciwbólowe, rozkurczowe  i moczopędne;
  • ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne;
  • łagodzi bóle reumatyczne;
  • zawiera wiele flawonoidów i przeciwutleniaczy;
  • jest bogatym źródłem wielu witamin, takich jak B, A, K, E, C i kwas foliowy;
  • zawiera potasu, żelazo, wapń, mangan, magnez i selen;
  • jest także dobrym źródłem błonnika;
  • kontroluje poziom ciśnienia krwi;
  • chroni przed chorobami przewlekłymi.

 

PRZEPISY



Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

Aromatyczny tymianek

Składniki:

  • makaron lasagne - 12 płatów
  • mięso mielone  wieprzowe - 500 gram
  • pomidory krojone w puszce - 2 puszki
  • ser żółty - 200 gram
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • szpinak - 250 gram
  • sól
  • pieprz
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • oregano - 1  łyżeczka
  • tymianek - 1 łyżeczka


Sos beszamelowy:

  • masło - 3 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • mleko - 2 szklanki
  • gałka muszkatołowa - szczypta


Na oliwie zeszklić pokrojoną 1 cebulę, dodać mięso mielone - usmażyć po czym dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok 40 min. Na koniec dodać bazylię, oregano i tymianek.
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuścić masło wsypać mąkę, ciągle mieszając dodawać mleko. Gotować kilka minut i dodać gałkę muszkatołową.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, dodać szpinak, dusić kilka minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać troszkę sosu beszamelowego, ułożyć na nim warstwę makaronu, na nich rozprowadzić sos z mięsem, następnie sos beszamelowy i znowu makaron, cały szpinak, sos beszamelowy, makaron, sos z mięsem, sos beszamelowy. Całość posypać tartym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min.


Pasta z kurczaka i pomidorów suszonych

Aromatyczny tymianek

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • pomidory suszone - 6 sztuk
  • ser tarty - 2 łyżki
  • tymianek - 1 łyżka
  • szczypiorek - 1 łyżka
  • majonez - 1,5 łyżki
  • jogurt - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz


Pierś z kurczaka ugotować, następnie zmiksować. Pomidory suszone, tymianek oraz szczypiorek pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i połączyć z jogurtem i majonezem. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Pasta z białego sera, suszonych pomidorów i oliwek

Aromatyczny tymianek

Składniki:

  • biały ser kremowy - 250 gram
  • suszone pomidory - 10 sztuk
  • oliwki czarne - 10 sztuk
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • jogurt - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek - 1 łyżka


Oliwki oraz pomidory pokroić w plasterki. Cebulę oraz tymianek drobno posiekać. W naczyniu wymieszać serek z jogurtem, następnie dodać pozostałe składniki, wszystko połączyć. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szaszłyki z muflona

Aromatyczny tymianek

Składniki:

  • szynka z muflona 0,5 kg
  • boczek wędzony - 0,5 kg
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cebula - 5 sztuk


Marynata:

  • oliwa- 0,5 szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • rozmaryn
  • tymianek
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • jałowiec - 6 ziaren
  • pieprz
  • sól zmiękczająca


 
Wszystkie składniki marynaty połączyć, następnie wymieszać z pokrojonym na grubsze kawałki mięsem z szynki muflona. Odstawić do lodówki na min 24 godziny.
Boczek oraz paprykę pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno paprykę, cebulę, mięso z muflona, boczek itd.
Przygotowane szaszłyki grillować po 6-7 min z każdej strony.

Pstrąg pieczony

Aromatyczny tymianek
Składniki:

  • pstrąg świeży - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • masło - 40 gram
  • sól
  • pieprz kolorowy


Pstrągi umyć, oczyścić. Masło wymieszać z rozmarynem oraz tymiankiem. Rybę posolić, popieprzyć. Do środka pstrągów włożyć masło oraz cebulę i cytrynę pokrojoną w plastry. Ryby ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 min.


Paszteciki z ciasta francuskiego

Aromatyczny tymianek

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • ser żółty starty
  • czarnuszka


Farsz:

  • pieczarki - 8 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • szynka - 150 gram
  • natka pietruszki - 0,5 pęczku
  • tymianek - 1 łyżka
  • sól
  • czarny pieprz mielony


Pieczarki, cebulę oraz szynkę pokroić na kawałki. Cebulę oraz pieczarki podsmażyć na maśle. Następnie dodać szynkę, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć ok 10 min. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto francuskie podzieli na 18 równych kwadratów. Na każdym z nich położyć gotowy farsz i posypać go tartym żółtym serem.
Każdy kwadrat złożyć w "paczuszkę" składając rogi ciasta do środka. Paszteciki przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Roztrzepać jajko i posmarować nim paszteciki, po czym posypać czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 15-20 min do uzyskania złocistego koloru.


prymat