Arbuz zawiera również tzw. likopen (podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut) - substancję, która wspomaga leczenie chorób nowotworowych. Ponadto miąższ arbuza polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Dodatkowo oczyszcza nerki i obniża ciśnienie.
Co prawda widzę już wystawy sklepowe z jesiennymi butami i ciuchami, dla mnie jednak lato się nie kończy. Często robię koktajle arbuzowe czy sorbety dla ochłody.
lody maślankowo arbuzowe z blendera
Składniki:
Arbuz bez skory (0,5 kg), maślanka lub kefir (1 szklanka), lód kruszony (2 szklanki), cukier (2-3 łyżki)
Przygotowanie:
Arbuz pokroić na mniejsze części, umieścić w blenderze. Dodać cukier (opcjonalnie) i maślankę i zmiksować, następnie dodać lód i miksować na funkcji kruszenia lodu aż zupełnie się zmieli. przelać do plastikowego naczynia i umieścić w zamrażalce, po półgodzinie wyjąć i zmielić ponownie. Czynność można powtórzyć.
mrożony drink arbuzowo bananowy
czyli coś dla dorosłych..
Składniki:
Arbuz (0,5 kg), banan (1 sztuka), sok z połowy cytryny, wódka czysta (100-150 ml)
Przygotowanie:
Arbuz (miąższ) pokroić w kostkę a banan w plastry i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika lekko potłuc aby owoc nie był zlepiony w bryłę. Wsypać do blendera, dodać sok z cytryny (z pół sztuki) i wódkę. Miksować około 3-5 minut do powstania jednolitej konsystencji. Rozlać do szklanek.
napój arbuzowo miętowy
Składniki:
Arbuz (0,5 kg), mięta świeża ogrodowa (kilka liści), maślanka (200 ml), woda gazowana do uzupełnienia, sok z cytryny, lód.
Przygotowanie:
Miętę świeżą ogrodową opłukać, arbuza umyć i wyżłobić ze skórki. Do blendera wlać maślankę, dodać lód, arbuz w kawałkach i miętę, dokładnie zmiksować. Uzupełnić schłodzoną wodą (może być gazowana), skropić sokiem z cytryny (opcjonalnie). Przelać do szklanek, udekorować, pić od razu.
P o l e c a m