Anielski likier

Każdy z nas od czasu do czasu lubi delektować się smakiem domowych likierów i nalewek, które skrywają w sobie wyrazistość oraz niezwykły aromat użytych składników. Najlepsze i najbardziej wyróżniające się smakiem są domowe trunki, przygotowane samodzielnie, bez dodatków chemicznych, sztucznych barwników oraz polepszaczy smaków i zapachów.
Sekretem tych trunków jest niesamowita kwintesencja smaków oraz intensywność naturalnych aromatów przypraw, ziół i owoców, wykorzystywanych do ich wyrobu . Ich przygotowanie nie wymaga wybitnych umiejętności oraz specjalistycznej wiedzy, a jedynie odrobinę chęci, umiejętności dobrego doboru proporcji składników, a także cierpliwości...
Nalewki i likiery nie uzyskają smaku od razu, na ich idealny smak musimy trochę poczekać. A jak przygotować likier anielski, który nie wymaga miesięcy oczekiwań? Przepis jest bardzo prosty i wart wypróbowania, gdyż śmiało może konkurować z popularnym likierem od lat dostępnym na rynku. A co go wyróżnia? Naturalność smaku, wyrazisty i kuszący aromat oraz rozkosz, którą daje naszym kubkom smakowym.
Anielski likier przygotowuję od dawna. Każdy kto go spróbował, od razu pokochał jego smak. Trunek przypada do gustu przede wszystkim kobietom, ponieważ jest niezwykle smaczny, słodki, klarowny oraz pełen kokosowej nuty z dodatkiem wyraźnego akcentu waniliowego.
Anielski likier
Potrzebne składniki:
- 0,5 l wódki 40 %
- Laska wanilii
- 250 g wiórek kokosowych
- Puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- Puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- Orzech kokosowy
- cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
KROK 1. Wiórki kokosowe i ziarenka z jednej laski wanilii przekładamy do dużego słoika, zalewamy wódką i odstawiamy na około 10 dni. Każdego dnia wstrząsamy słoikiem.
KROK 2. Po tym czasie przecedzamy miksturę na gęstym sitku lub gazie i delikatnie odciskamy wiórki kokosowe.
W orzechu kokosowym robimy dziurkę i zlewamy wodę kokosową.
Następnie do miksera wlewamy przecedzoną wódkę, wodę kokosową, mleko kokosowe (słodzone i niesłodzone) i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.
* Jeśli likier wydaje nam się mało słodki, możemy dosłodzić go cukrem (najlepiej trzcinowym).
Tak przyrządzony trunek wstawiamy do lodówki, a po schłodzeniu możemy delektować się jego anielskim smakiem.