ANANASOWIEC

Opublikowano: 11.02.2013
Autor: danusia19671
ANANASOWIEC
Lekki biszkopt z pyszną masą ananasową i kokosem

ANANASOWIEC


Biszkopt
jajka - 4szt
mąka ziemniaczana -1 szkl
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
cukier kryształ 0,5 szkl
sól
BEZA WIÓRKOWA:
cukier puder -3/4 szkl
wiórki kokosowe -100g
białka jaj -3 szt
KREM ANANASOWY:
margaryna palma -250 g
żółtka jaj -3 szt
cukier puder -0,5 szkl
ananasy -2 puszki
budyń waniliowy -1 opak
Wierzch do posypania
wiórki kokosowe -2 łyżki
cukier kryształ -2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE 
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli,ubić pianę na sztywno. Do ubitej 
piany stopniowo dodawać żółtka i cukier,dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 
proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszać do piany. Ciasto wylać do wysmarowanej 
tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do 
piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.
BEZA WIÓRKOWA:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. 
Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się 
biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop.
KREM ANANASOWY
Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 
puszek ugotować budyń waniliowy,ostudzić. Margarynę rozetrzeć,dodając stopniowo żółtka i 
cukier puder,utrzeć na gładki krem. Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnego 
budyniu,cały czas ucierając na puszysty krem. Do kremu włożyć połowę pokrojonych 
ananasów,dokładnie wymieszać.
WIERZCH CIASTA
Na suchą patelnię wsypać cukier kryształ i wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do 
zrumienienia wiórków,ostudzić.
SKŁADANIE CIASTA:

1.biszkopt 2.połowa kremu 3.beza kokosowa 4.reszta kremu 5.reszta pokrojonych 
ananasów 6.ananasy na wierzchu,posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi. Gotowe 
ciasto wstawić do lodówki.
 

prymat