Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananas - czy warto go jeść?

Ananas pochodzi z rodziny bromeliowatych. Uznawany jest za afrodyzjak, i dzięki zawartości bromeliny jest nieodłącznym składnikiem diet. Ananas ma niepowtarzalny słodki, aromatyczny, intensywny zapach i jest przede wszystkim zdrowym i nietuczącym owocem. Jest bogaty w cenne dla naszego organizmu składniki odżywcze, a przy tym mało kaloryczny. Dostarcza sporo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, tłumi uczucie głodu. Duży plaster ananasa zawiera 30 mg witaminy C - czyli prawi

Ananas pochodzi z rodziny bromeliowatych. Uznawany jest za afrodyzjak, i dzięki zawartości bromeliny jest nieodłącznym składnikiem diet. Ananas ma niepowtarzalny słodki, aromatyczny, intensywny zapach i jest przede wszystkim zdrowym i nietuczącym owocem. Jest bogaty w cenne dla naszego organizmu składniki odżywcze, a przy tym mało kaloryczny.

Dostarcza sporo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, tłumi uczucie głodu. Duży plaster ananasa zawiera 30 mg witaminy C - czyli prawie połowę zalecanej dziennej dawki - a także witaminy A, B, PP oraz miedź, mangan, cynk, żelazo, sód, fosfor, magnez, potas, wapń, kwas foliowy i bromeline - enzym rozkładający białko i ułatwiający trawienie. To ona powoduje, że roztwór żelatyny zmieszany z kawałkami świeżych owoców się nie ścina.

Ananas jest dodawany do wielu sałatek, i innych potraw, ale używany jest także w kosmetyce, i medycynie. Używany jest w kremach do cery naczynkowej,  i kosmetykach likwidujących przebarwienia skóry. Ma właściwości przeciwzapalne, także dodawany jest do w balsamów do ciała. Krem na pękające skórki wokół paznokci można przygotować sobie samemu. Wystarczy zmieszać sok ze świeżego ananasa z oliwą z oliwek. Sok z ananasa podgrzewamy, dodajemy oliwę i moczymy paznokcie przez pół godziny.
Polecany jest w diecie odchudzającej bo ma mało kalorii, za to dużo witamin i minerałów

Owoce rosną i dojrzewają dość długo, nawet kilkanaście miesięcy. Są bardzo słodkie, soczyste i aromatyczne. Dorodny świeży ananas wytrzyma w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Lepiej nie trzymać go w lodówce, bo pod wpływem niskiej temperatury po prostu powoli zacznie się psuć i będzie niesmaczny. Ananasy zbierane są trzy razy do roku w Azji i Ameryce Południowej.

Przedstawię kilka propozycji dietetycznych w mojej kuchni z wykorzystaniem ananasa.

 

Ananas dla dwojga

 

 

Ananas - czy warto go jeść?

1 ananas świeży

2 kiwi

1 gruszka

1 mandarynka

1 kiść winogrono ciemne

1/3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %

4 łyżki orzechów brazylijskich


Ananasa przekrawam ostrym nożem wzdłuż. Wycinam środek niejadalny. Miąższ wykrawam innym nożem, ponieważ środek niejadalny powoduje szczypanie w usta. Gruszkę ,mandarynkę, winogrono, kiwi myję i obieram ze skórki. Mandarynkę obieram z błonek. Owoce kroję na mniejsze kawałki i przekładam do ananasa. Dodaję też miąższ ananasa, orzechy brazylijskie i kawałki czekolady

 

Jaglana z  ananasem

 

 

Ananas - czy warto go jeść?

 

1 woreczek kaszy jaglanej
1/2 ananasa świeżego
1gruszka
1 mango
2 mandarynki
kilka gałązek kolendry
1łyżeczka masła klarowanego

Kaszę jaglaną gotuję 12 minut. Wyjmuje z woreczka, i studzę. Gruszkę obieram, kroję na ćwiartki i wydrążam środek. Przesmażam na  maśle klarowanym. Mandarynki dziele na cząstki i obieram z błonek. Mango obieram i kroję w kostkę. Ananasa obieram i kroję w kostkę. Kaszę jaglaną łącze z ananasem, mango, mandarynkami, dodaję pokrojoną kolendrę i mieszam. Dekoruję gruszką. Nie dodaję cukru bo sałatka jest słodka za sprawą owoców.

 

Słoneczna sałatka z mango i ananasa

 

 

Ananas - czy warto go jeść?

3/4 szklanki ryżu białego
1 mango
1/2 ananasa świeżego
6 truskawek
1/2 szklanki groszku mrożonego
5 liści sałaty mix
1 łyżeczka kurkumy
20 dkg łososia świeżego filet
4 pomidory suszone
sól, pieprz
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Ryż wsypuję do garnka, dodaję kurkumę wlewam 1 i 1/2 szklanki wody. Po wchłonięciu przez ryż wodę wstawiam garnek pod koc na 20 minut. Ananasa obieram, kroje w plastry i griluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Łososia kroję w kostkę, solę, pieprze, dodaję majeranek i odstawiam na godzinę do lodówki. Ugotowałam go na parze. Groszek chwilę przesmażyłam na patelni.
Do miski wsypuję ryż przestudzony, dodaję kawałki ananasa, mango pokrojone, truskawki, pomidory suszone, groszek, chili paski, łososia. Całość mieszam, doprawiam solą, pieprzem, dodaję oliwę z pomidorów. Dekoruje sałatą kolorową.

 

Ananasowa sałatka z indykiem

 

 

Ananas - czy warto go jeść?


1 ananas świeży
1 woreczek ryżu dzikiego
5 pomidorków koktajlowych
4 łyżki groszku mrożonego
4 pomidory suszone
20 dkg piersi z indyka
1 łyżka sosu ostrygowego
sól, pieprz
olej rzepakowy

Pierś z indyka kroję na małe kawałki , dodaję sos ostrygowy, sól, pieprz i odstawiam na godzinę do lodówki. Ananasa kroję na pół. Wycinam niejadalne środki. Następnie wydrążam ananasa z miąższu który kroję w kostkę. Ryż dziki gotuję 30 minut. Przekładam do miseczki, dodaję pokrojone suszone pomidory. Groszek smażę około 2 minuty na patelni na oleju. Dodaję do ryżu. Pierś z indyka przesmażam na patelni na wolnym ogniu. Dodaję do farszu z ryżem, razem z pokrojonym ananasem. Doprawiam solą, pieprzem. Ananasowe łódki napełniam farszem. Dekoruję pomidorkami koktajlowymi. połówkami.

Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami krewetki z ananasem

 

 

Ananas - czy warto go jeść?

1 szklanka ryżu do sushi

½ ananasa świeżego

1 papryczka chili czerwona

1 plaster imbiru świeżego

2 ząbki czosnku

1 szklanka groszku mrożonego

½ papryki czerwonej Szczypta curry

6 pomidorków koktajlowych

1 oliwka czarna

1 gałązka pietruszki

1 łyżka orzeszków solonych

Sól Pieprz

Olej z bazylią suszoną i pomidorami

½ łyżeczki Bazyli suszonej


Do potrawy tej wykorzystałam ryż do sushi. Gotuje się go tylko 10 minut i jest on moim ulubionym. Do garnka wlewam 2 szklanki wody , wsypuję ryż, dodaję sól, curry i gotuję 10 minut. W tym czasie jak gotuję się ryż marynuję krewetki. Do miseczki wlewam 2 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami, wsypuję sól, bazylię suszoną, dodaję papryczkę chili ½ pokrojoną drobno i sprasowany ząbek czosnku oraz pokrojony imbir. Krewetki marynują się i obieram ananasa. Potrzebuję polówkę. Obieram go, wydrążam środek i kroję na plastry. Obranie ananasa zajmuje mi 3 minuty. Na patelni grillowej Smażę krewetki jedną minutę, i plastry ananasa 3 minuty. Na drugą patelnię wsypuję groszek na odrobinie oleju duszę go, dolewam 3 łyżki wody. Dodaję sprasowany ząbek czosnku i pokrojoną paprykę czerwoną. Groszek duszę z 3 minuty. Na końcu dodaję ryż. Całość mieszam doprawiam pieprzem Na patyczki nabijam krewetki, kawałki ananasa, połówki pomidorków koktajlowych. Ryż podaję z szaszłykami . Posypuję orzeszkami. Zrobienie obiadu zajmuje 20 minut

 

Sałatka z ananasem i winogronem

 

 

Ananas - czy warto go jeść?


½ ananasa świeżego

1 gruszka

2 mandarynki

20 gron winogrona ciemnego

2 łyżki żurawiny suszonej


Ananasa ścinam dookoła. Dokładnie wycinam wszystkie wypustki. Przekrawam na pół i wycinam niejadalną część. Nóż myję jest to ważne bo potem ananas szczypie w usta. I kroję go na małe kawałki. Gruszkę myję wydrążam ogryzek i kroję na kawałki. Mandarynkę obieram, cząstki pozbawiam błonek i pestek. Winogrono myję i obieram. Owoce przekładam do miski i posypuję żurawiną suszoną

Dziki ananas z krewetkami

 

 

Ananas - czy warto go jeść?

1ananas świeży
14 krewetek koktajlowych
1 papryczka chili żółta
1/2 papryczki chili czerwona
5 kulek mozzarelli
4 oliwki czarne
1 woreczek ryżu dzikiego
5 pomidorków koktajlowych
4 łyżki groszku mrożonego
1/2 papryki czerwonej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
2 łyżki sosu hoi-sin
szczypiorek do dekoracji
płatki nagietka ususzone
olej rzepakowy

Ananas kroję na pół, wycinam niejadalną część. Dobrze jest użyć innego noża, do wydrążenia miąższu ananasa. Ryż dziki gotuję w osolonej wodzie, zgodnie z opakowaniem. Ananas grilluje na patelni grillowej, kroję na kawałki, i dodaję do ryżu ugotowanego. Groszek podsmażam na oliwie na patelni około 2 minuty, dodaję paprykę czerwoną pokrojoną. Krewetki marynuję w oliwie, dodaję chili czerwone pokrojone, sól, pieprz, oregano, bazylię. Odstawiam na godzinę do lodówki. Następnie na patelni przesmażam około po minucie z każdej strony. Do farszu z ryżu dodaję sos hoisin, chili żółte pokrojone, doprawiam solą. Farszem napełniam ananasy, dodaję krewetki, pomidorki, kulki mozzarelli, posypuję ususzonymi kwiatami nagietka. Talerz dekoruje oliwkami i chili.

 

Malinka 30.01.2015 20:03
Pomysłowo, kolorowo i smacznie :) Bardzo ciekawy wpis i świetne zdjęcia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak