Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amerykańskie "pączki"

Kolejna propozycja na niebanalną przekąskę imprezową - rodem z Ameryki. Myślę, że wielu z Was zaskoczyłby wygląd i smak tych "pączków". Przyrządziłam je pierwszy raz na parapetówkę. Zostały hitem imprezy, każdy podziwiał te amerykańskie "lizaki" :) W końcu warto czasem poczuć się po amerykańsku :)

Kiełbaski wyglądające jak pączki to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Ameryce. Sprzedawane są na ulicach, głównie w centrach miast jak również na dworcach. Co ciekawe, można je również znaleźć w supermarketach jako mrożonki.

 

Amerykańskie

 

Corn dog obchodzą w Stanach swoje święto - National Corndog Day w pierwszą sobotę marca.

 

Corn dog

 

Amerykańskie

 

SKŁADNIKI:

mąka kukurydziana 2/3 szklanki,

mąka pszenna 2/3 szklanki,

cukier 2 łyżeczki,

sól 1 łyżeczka,

1 jajko,

pieprz 1/2 łyżeczki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

maślanka 1 szklanka,

olej do głębokiego smażenia,

kiełbaski lub parówki

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier, sól i pieprz i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy maślankę i jajko, całość miksujemy na gładką masę. Kiełbasę kroimy na mniejsze części (parówki najlepiej na 3), można je obkroić, żeby były zaokrąglone. 

 

Amerykańskie

 

Kiełbaski nadziewamy na wykałaczki. Tak przygotowane kiełbaski maczamy w cieście. W rondelku rozgrzewamy olej. 

 

Amerykańskie

 

Kiełbaski po obtoczeniu w cieście smażymy dosłownie chwilkę na rumiano w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

 

Amerykańskie

 

Można jeść je z ketchupem. Wyglądają i smakują świetnie, polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak