Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 duże jajko
- 210 ml likieru jajecznego (advocaat/ajerkoniak)
- 75 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 100 g żurawiny suszonej
- 25 g cukru do posypania żurawiny
- 60 g orzechów włoskich posiekanych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- cukier puder do posypania
Żurawiną zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić i posypać cukrem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto robi się w ten sam sposób co muffinki. W dwóch miskach trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy) i oddzielnie składniki mokre (jajko, likier jajeczny i roztopione masło).
No koniec połączyć je razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy i żurawinę i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość.
Ważne! Żeby ciasto ładnie wyrosło należy wymieszać je ręcznie – nie używać robotów itp.
Foremkę – keksówke wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub kaszą manna. Napełnić ciastem (ciasto jest dość zbite, należy je nakładać łyżką i nie „ubijać/uklepywać” zbyt mocno).
Piec ok. 40-45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.