Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami

Ciasto dla miłośników likieru jajecznego! Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami jest wilgotne, puszyste i nadziane po brzegi bakaliami! :) O intensywnym smaku i aromacie advocaata.

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 210 ml likieru jajecznego (advocaat/ajerkoniak)
  • 75 g roztopionego masła

 

Dodatkowo:

  • 100 g żurawiny suszonej
  • 25 g cukru do posypania żurawiny
  • 60 g orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • cukier puder do posypania

Żurawiną zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić i posypać cukrem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto robi się w ten sam sposób co muffinki. W dwóch miskach trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy) i oddzielnie składniki mokre (jajko, likier jajeczny i roztopione masło).

No koniec połączyć je razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy i żurawinę i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość.

Ważne! Żeby ciasto ładnie wyrosło należy wymieszać je ręcznie – nie używać robotów itp.

Foremkę – keksówke wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub kaszą manna. Napełnić ciastem (ciasto jest dość zbite, należy je nakładać łyżką i nie „ubijać/uklepywać” zbyt mocno).

Piec ok. 40-45 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak