Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ach te białka, co z nimi zrobić ?.

Po robieniu pączków w Tłusty czwartek zostały nam białka. Zazwyczaj nie wiemy co z nimi zrobić. Ja przeglądając swoje zapiski znalazłam przepis na kokosanki.

                                                                 

                                                                      " Kokosanki"

 

 

Ach te białka, co z nimi zrobić ?.

Składniki:

100 g wiórek kokosowych,
2 białka,
100 g cukru pudru
szczypta zmielonego cynamonu,
3 krople olejku migdałowego do ciast i deserów

 

Wiórki lekko  rumienimy na suchej patelni. Studzimy.

Białka ubijamy  na sztywną piane. Dodajemy cynamon ,olejek i cukier.

Ostrożnie łączymy z wiórkami.

Za pomocą 2 łyżeczek formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Układamy na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia.

Pieczemy przez 20 -25 min w temp. 150 * C.

Zostawiamy jeszcze  na 10 minut w uchylonym piekarniku

 

 

Prawda, że szybko i prosto możemy wykorzystać pozostałe białka.


Ach te białka, co z nimi zrobić ?.

sara1 19.02.2012 19:24
no i super wyszły kokosanki do kawki jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak