A teraz do... Meksyku

Opublikowano: 04.07.2011
Autor: IlonaAlbertos
A teraz do... Meksyku
Ostatnio postanowiłam poeksperymentować z kurczakiem...

" Kuchnia meksykańska należy do najbardziej urozmaiconych na świecie. Łączy elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej, a ostatnio uległa również wpływom azjatyckim i europejskim.

 W restauracjach podaje się potrawy z wszystkich zakątków kraju. Potrawy oryginalnej kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki dodatkowi przyprawy chili. Dlatego osoby, które wolą łagodniejsze jedzenie, powinny zamawiać potrawy sin chile, czyli bez chili. W dużych miastach jest wiele restauracji francuskich i włoskich, a także jadłodajni oferujących potrawy z innych stron świata, takie jak japońskie sushi, argentyńskie steki czy chiński ryż. Restauracji wegetariańskich jest mało, ale wiele tradycyjnych potraw meksykańskich, zwłaszcza przystawek, przyrządza się bez dodatku mięsa.

Meksykańska kuchnia łączy wpływy Starego i Nowego Świata. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś, jak nabiał, wołowina, mięso kurcząt, pszenica, cebula i czosnek, przywieźli z sobą Hiszpanie i Francuzi.

 Na północy podstawą żywienia jest fasola, suszone mięso, ostra papryka i tortilla z mąki pszennej. Na południu je się głównie kukurydziane tortille z ostrym sosem. "
źródło: http://www.traveligo.pl/x.php/1,196/Kuchnia-Meksyku.html

 



Udka z kurczaka po meksykańsku



Składniki:

1 kg udek z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka koncentratu pmidorowego
1 łyżka oliwy
kilka szczypt chili
1 cebula
1 szklanka Ryżu Pełnoziarnistego
1 ząbek czosnku
2 łyżki czerwonego wina
1 szczypta cynamonu
1 szczypta goździków mielonych



Sposób przygotowania:

Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą, winem, papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem. Następnie dodajemy chili, cynamon, goździki i roztarty czosnek. Tak przygotować mieszanką nacieramy udka z kurczaka i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Cebulę siekamy. Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną cebulką, podlewamy odrobiną wody i pieczemy przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tak przygotowanego kurczaka podaję z ryżem pełnoziarnistym.








Smacznego :)

prymat