A może ciasteczko? Cz.1
Ciasteczka bałwanki
PRODUKTY:
130g mąki pszennej
60g zimnej margaryny
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
Torebka cukru waniliowego
Ciasto kakaowe ( to samo, ale z połowy porcji, bez cukru waniliowego + 1 łyżka kakao )
dodatkowo marmolada i białko
WYKONANIE:
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, żółtko, śmietanę i margarynę.
Ciasto posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować.
Z ciasta wycinać małe i większe kółka ( ja wycinałam kieliszkiem, a mniejsze końcówką od rękawa cukierniczego .
Górę większego kółka smarować białkiem, przykleić mniejsze kółeczko i takie ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z ciasta kakaowego lepić szaliczki, czapki i guziczki. Ze skrawków ciasta waniliowego noski i pomponiki.
Wszystko przyklejać na białko.Połowę ciastek zostawić "bez ubranka". Wykałaczką zrobić oczy i buzie.
Piec ciasteczka w 180' przez 10 minut. Ostudzone smarować marmoladą i składać.
Korzenne śnieżynki z powidłami
PRODUKTY:
100g mąki pszennej
50g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
3 łyżeczki przyprawy do korzennych ciasteczek
3 łyżki cukru pudru
+ cukier puder i powidła śliwkowe
WYKONANIE:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i przyprawą do ciastek.
Przesypać na stolnicę, dodać pokrojone zimne masło, śmietanę i żółtko.
Składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, wycinać foremką płatki śniegu i piec 10 minut w 180'. Ostudzone ciastka przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka cynamonowe z bakaliami
PRODUKTY:
70g mąki krupczatki
70g mąki pszennej
70g margaryny
1 żółtko
1 łyżka śmietany
40g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa i niesolone fistaszki
0,5 tabliczki czekolady deserowej
WYKONANIE:
Mąki wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem i cynamonem. Przesiać na stolnicę.
Dodać żółtko, śmietanę i margarynę, posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 180'.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą łyżki polać nią ciastka i posypać wszystko bakaliami. Ciasteczka ułożyć na kratce i odstawić do zastygnięcia.
Orzechowe ciasteczka
PRODUKTY:
150g mąki pszennej
80g masła
Żółtko
Łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa krówkowa o smaku orzechowym
Orzechy włoskie
WYKONANIE:
Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem pudrem, przesiać na stolnicę, posiekać z masłem i żółtkiem. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać foremką kółka.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180' przez 10 minut ( powinny się lekko zarumienić ).
Na zimne ciasteczka nakładać masę krówkową, a na masę orzechy.