5 kwietnia - światowy dzień marchewki:)
To najpopularniejsze warzywo na świecie pochodzi z chin. Jak się dostało do Europy? Podobno wiatr rozsiał jej nasiona. Obecnie znamy ponad 60 rodzai marchwi jadalnej. Najczęściej w jadłospisie gości amsterdamka oraz karota.
Niezależnie od tego jak jemy marchewkę- surową, duszoną czy gotowaną- dostarcza ona organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oto co możemy znaleźć w marchewce.
marchewka 5 szt
pietruszka 1/2 szt
jabłko 1 szt
masło 2 łyżki
bulion warzywny 700 ml
pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki. Nie musza być bardzo małe, na końcu i tak wszystko zblendujemy. Jabłko umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić. Zostawić skórkę. W garnku roztopić masło , przełożyć warzywa i jabłko. Podsmażyć, zalać bulionem warzywnym , zmniejszyć ogień i gotować ok 25-30 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Zblendować na krem. Podałam z włoskimi tostami Focaccine o smaku pomidorów i bazylii. Smacznego:)