5 kwietnia - światowy dzień marchewki:)

Opublikowano: 05.04.2013
Autor: leonowie
5 kwietnia - światowy dzień marchewki:)
MARCHEWKA - mało kalorii, dużo minerałów. To najpopularniejsze warzywo na świecie pochodzi z chin. Jak się dostało do Europy?

5 kwietnia - światowy dzień marchewki:)
To najpopularniejsze warzywo na świecie pochodzi z chin. Jak się dostało do Europy? Podobno wiatr rozsiał jej nasiona. Obecnie znamy ponad 60 rodzai marchwi jadalnej. Najczęściej w jadłospisie gości amsterdamka oraz karota. 


Niezależnie od tego jak jemy marchewkę- surową, duszoną czy gotowaną- dostarcza ona organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Oto co możemy znaleźć w marchewce.

witamina A , K ,C , B6 oraz B3, błonnik, potas, magnez i fosfor. 
Silne antyoksydanty zawarte w marchewce pomagają chronić organizm przed chorobami układu krążenia, rakiem, czy chorobami wzroku. Pomaga regulować poziom cukru we krwi. 
Przy zakupie marchewki , należy zwrócić uwagę aby była ona twarda, gładka i najlepiej jasno pomarańczowa - bez żadnych przebarwień. Będzie to gwarancją świeżości i tego , że zawiera wszystkie witaminy. Unikajmy marchewek nadmiernie pękniętych lub tych które są wiotkie jakby z gumy. 
Marchewkę najlepiej przechowywać w ostatniej szufladzie lodówki z dala od jabłek , gruszek czy ziemniaków , które wytwarzają gaz etylenowy i prowadzą do tego , że marchew będzie gorzka. 
Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu na krem marchewkowo-jabłkowy . Polecam:)

KREM MARCHEWKOWO - JABŁKOWY
SKŁADNIKI na 2 porcje:
marchewka 5 szt
pietruszka 1/2 szt
jabłko 1 szt
masło 2 łyżki
bulion warzywny 700 ml
pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki. Nie musza być bardzo małe, na końcu i tak wszystko zblendujemy. Jabłko umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić. Zostawić skórkę. W garnku roztopić masło , przełożyć warzywa i jabłko. Podsmażyć, zalać bulionem warzywnym , zmniejszyć ogień i gotować ok 25-30 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Zblendować na krem. Podałam z włoskimi tostami Focaccine o smaku pomidorów i bazylii. Smacznego:)
prymat