Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

10 PORAD NA UDANE CIASTA...

Nawet gdy dokładnie trzymasz się przepisu, ciasto czasem wyjdzie nieudane: zapadnięte, zakalec, w piekarniku wygląda na wyrośnięte a gdy je wyjmujesz to ciasto zanika-opada...

1- mąka zawsze powina być przesiana - napowietrza się i ciasto będzie pulchniejsze (wystarczy   drobne sito-nie musi być specjalny przesiewacz)


2- nie przygotowujemy żadnego ciasta w przeciągach, składniki powinny mieć temperaturę pokojową (chyba, że przepis mówi inaczej)


3- formy powinny być wysmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką lub bułką


4- ciasta na wierzchu z wilgotnymi owocami: przed położeniem ich jest dobrze posypać wierzch ciasta  warstwą tartej bułki, która wchłonie soki z owoców i nie będzie ciasto glutowate pod owocami


5- podczas pieczenia unikać otwierania drzwiczek piekarnika, zwłaszcza przy drożdżowych, piaskowych i biszkoptowych może opaść i zakalec gotowy


6- gdy piekarnik od spodu za mocno przypala: ja wyłożyłam podwójną folią srebrną blaszkę piekarnikową i pomagało


7- gdy ciasto jest już na wierzchu mocno zrumienione a brakuje z kilka minut do końca pieczenia: położyć na wierzch folię alumniową


8- sprawdzać pod koniec pieczenia wykałaczką lud wyższe ciasta patyczkiem drewnianym do szaszłyków wkłuwając w środek- gdy patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe a gdy ma ślady ciasta to jeszcze dopiekać kilka minut


9- po wyłączeniu piekarnika nie wyciągać od razu ciasta, przez parę minut niech dojdzie do siebie


10- spód formy jest dobrze postawić na mocno mokrej ścierce: lepiej ciasto wychodzi z formy dna, czasem taką ścierką owijam przegi formy, wystarczy z 5 minut na mokrym podkładzie..

 

    UDANYCH I SMACZNYCH WYPIEKÓW....

 

10 PORAD NA UDANE CIASTA...

IwonaKa 25.11.2012 22:53
rady cenne,nie o wszystkim wiedziałam,dziękuję
Ankha 09.06.2012 22:47
Dobrze wiedzieć,mam "kapryśny" piekarnik
sara1 31.03.2012 16:54
świetne i cenne rady i cudownie wiosenne zdjęcie
rjustysia 30.03.2012 12:21
punkt 6 i 7 stosuję za każdym razem przy pieczeniu :) po prostu mam taki piekarnik... Bardzo cenne rady, okazuje się, że sporo wykorzystuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak