10 PORAD NA UDANE CIASTA...

Opublikowano: 30.03.2012
Autor: ziutula
10 PORAD NA UDANE CIASTA...
Nawet gdy dokładnie trzymasz się przepisu, ciasto czasem wyjdzie nieudane: zapadnięte, zakalec, w piekarniku wygląda na wyrośnięte a gdy je wyjmujesz to ciasto zanika-opada...

1- mąka zawsze powina być przesiana - napowietrza się i ciasto będzie pulchniejsze (wystarczy   drobne sito-nie musi być specjalny przesiewacz)


2- nie przygotowujemy żadnego ciasta w przeciągach, składniki powinny mieć temperaturę pokojową (chyba, że przepis mówi inaczej)


3- formy powinny być wysmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką lub bułką


4- ciasta na wierzchu z wilgotnymi owocami: przed położeniem ich jest dobrze posypać wierzch ciasta  warstwą tartej bułki, która wchłonie soki z owoców i nie będzie ciasto glutowate pod owocami


5- podczas pieczenia unikać otwierania drzwiczek piekarnika, zwłaszcza przy drożdżowych, piaskowych i biszkoptowych może opaść i zakalec gotowy


6- gdy piekarnik od spodu za mocno przypala: ja wyłożyłam podwójną folią srebrną blaszkę piekarnikową i pomagało


7- gdy ciasto jest już na wierzchu mocno zrumienione a brakuje z kilka minut do końca pieczenia: położyć na wierzch folię alumniową


8- sprawdzać pod koniec pieczenia wykałaczką lud wyższe ciasta patyczkiem drewnianym do szaszłyków wkłuwając w środek- gdy patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe a gdy ma ślady ciasta to jeszcze dopiekać kilka minut


9- po wyłączeniu piekarnika nie wyciągać od razu ciasta, przez parę minut niech dojdzie do siebie


10- spód formy jest dobrze postawić na mocno mokrej ścierce: lepiej ciasto wychodzi z formy dna, czasem taką ścierką owijam przegi formy, wystarczy z 5 minut na mokrym podkładzie..

 

    UDANYCH I SMACZNYCH WYPIEKÓW....

 

10 PORAD NA UDANE CIASTA...

prymat