Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory z moich warzyw cz.2

Ostatnio tylko przetwarzam i przetwarzam a co? Zapraszam do czytania:)

Zaparaszam na kolejne przepisy na przetwory które zapełniły moją spiżarkę. A w tym tygodniu biorę się za cukinię:)

 

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

składniki:

fasolka szparagowa żółta lub zielona
1 łyżeczka cukru na każdy słoiczek
1 łyżeczka soli kamiennej na każdy słoiczek
woda

Fasolkę obrać i dokładnie umyć . Włożyć do garnka i zalać wodą, zblanszować - od zagotowania wody gotować ok 5 minut. Fasolkę przestudzić i ułożyć w słoikach, ja użyłam o pojemności 0,5 l. Do każdego słoiczka wsypać po łyżeczce soli i cukru. Zalać wodą i dokładnie zakręcic słoiki. Wstawić do garnka (garnek oczywiście na dnie wyłożyć ściereczką lub gazetami). Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 60 minut od zagotowania. Po tym czasie wystawić złoiczki z ganka i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie ponownie powtórzyć ten proces tj. znowu wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 i pasteryzować 60 minut od zagotowania.

	 Przetwory z moich warzyw cz.2

Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

składniki:

średnie ogórki gruntowe ok 4 kg
6 szklanek wody
1 szkalnka octu 10%
6 łyżek cukru
1,5 łyżki soli kamiennej
1 łyzka nasion kopru
1 łyżka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Ogórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania.

	 Przetwory z moich warzyw cz.2

Warzywny mix z ogórkami

składniki:

1 kg ogórków gruntowych
300 g marchewki
200 g cebuli
2 czerwone papryki
500 g pomidorów
1 łyżka soli kamiennej

Przygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na maszynce. Podane ilości to już gotowe obrane warzywa. Do rondla wrzucić starte ogórki a potem resztę przygotowanych warzyw. Zagotować, na początku trzeba często mieszać aby się nie przypaliło. Gdy warzywa puszczą więcej soku dodać sól i dokładnie wymieszać. Wszystko gotować na średnim ogniu ok 30-40 minut aż masa zgęstnieje, mieszając aby się nie przypaliło od spodu. Potem masę przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami do wystygnięcia.

	 Przetwory z moich warzyw cz.2

Przetwory - cukinia a'la ananas

składniki:

2,5 kg obranej cukinii
800 g cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżki cukru waniliowego

Cukinię pokroić w średnią kostkę i wsypać do garnka, zasypać kwaskiem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wszystko zagotować i gotować ok 15-20 minut w zależności od cukinii musi byc taka prawie miękka. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut. Pyszna kwaskowa cukinka w sam raz do deserów, ja lubie pojadać samą.

	 Przetwory z moich warzyw cz.2

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak