Kapuściana apteka i kuchnia

Opublikowano: 14.01.2015
Autor: mysza75
 Kapuściana apteka i kuchnia
Z właściwości leczniczych kapusta jest znana ponad 4000 lat. W starożytnym Rzymie uważano, że kapusta leczy wszelkie choroby, a Pitagoras uważał że leczy nerwy. Kapusta chroni przed infekcjami, przeziębieniami, kaszlem, grypą, wzmacnia odporność.

Z właściwości leczniczych kapusta jest znana ponad 4000 lat. W starożytnym Rzymie uważano, że kapusta leczy wszelkie choroby, a Pitagoras uważał że leczy nerwy. Kapusta chroni przed infekcjami, przeziębieniami, kaszlem, grypą, wzmacnia odporność. Ma właściwości antynowotworowe.

Zdrowotne właściwość kapusta posiada w każdej postaci, surowa, gotowana, kiszona, duszona, surówki i soki. Zawiera moc witamin i minerałów, magnez, wapń, miedź, siarkę, krzemionkę, jod. Polecana jest przy anemii.

Sok z kapusty polecany jest w chorobach żołądka i jelit. Sok ten znamy jest jako napój witaminowy i ogólnie wzmacniający, poprawiający apetyt i trawienie przy chorobach wątroby, śledziony, pęcherzyka żółciowego, zaparciach i żylakach odbytu. Rozcieńczony z wodą jest dobry do płukania jamy ustnej i gardła, działa też wzmacniająco w przypadku rozpulchnienia dziąseł. Osłodzony przy kaszlu i chrypce, z miodem przy zapaleniu dróg oddechowych.
Kiszona kapusta zawiera fermenty i enzym które ułatwiają spalanie tłuszczów. Nie należy jej płukać bo pozbywamy się w ten sposób fermentów mlekowych które dobrze działają na nasz przewód pokarmowy. Powinni ją jeść diabetycy bo obniża poziom cukru, działa leczniczo na wrzody. Polecane są okłady ze świeżych liści kapusty, działają leczniczo, i kojąco. Kapusta surowa i sok jest polecana przy odtruciu z alkoholizmu, usuwa toksyny z organizmu.
Sama robię okłady  z liści kapusty i bardzo sobie ją cenię.

Kapusta należy do jednego z najtańszych warzyw, więc warto ją jeść i doceniać szczególnie zimą kiedy nasza dieta jest uboga w warzywa. Można z niej z robić bigos, surówki ze świeżej i kiszonej kapusty, gołąbki, kapustę gotowaną, smażoną, dodawać ją jako farsz do mielonych, do pierogów, do zup. W moim domu co roku jest wielkie kiszenie kapusty bo jemy jej bardzo dużo zimą.
Można kupić wiele odmian kapusty od tej najczęściej znanej czyli białej, po czerwoną,  włoską, pekińską.

Pekinka ufo

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

 

1 kapusta pekińska mała
6 patisonów z zalewy ze słoika
1 pomidor duży
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy z chili
1/2 opakowania sera feta
1 puszka fasoli z puszki
1/3 ogórka zielonego
1/2 pęczka koperku świeżego
1 papryka czerwona
15 oliwek zielonych
15 oliwek czarnych
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Z kapusty oddzielam liście, i myję każdy z osobna. Osuszam na sitku. Kroję na małe kawałki nożem i wsypuję do miski. Fasolę, kukurydzę, i groszek odsączam na durszlaku i dodaję do kapusty, razem z oliwkami. Kilka oliwek i ziaren fasoli zostawiam do dekoracji. Ser feta kroję w kostkę i połowę dodaję do sałatki, druga potrzebna będzie do dekoracji. Paprykę myję i kroję w kostkę, koperek połowę siekam i tez dodaję. Sałatkę doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez i mieszam. Ogórek zielony kroję na plastry i też dodaję. Sałatkę dekoruję patisonami, oliwkami i fasolką, oraz częścią groszku i kukurydzy. Dekoruję koperkiem, kawałkami ogórka, sera feta. Z pomidora robię różę.

 

Rippli

Potrawa z kuchni szwajcarskiej

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

 

43 dkg boczku wędzonego
60 dkg schab z kością ( preferowany wędzony)
5 średnich ziemniaków
30 dkg kapusty
3 marchewki
5 łodyg selera naciowego
3 pomidory
600 ml rosołu drobiowego
2 ziarna ziele angielskie
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
olej
sól, pieprz

Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję czosnek sprasowany, pokrojony boczek i dalej przesmażam. Dodaję poszatkowaną kapustę, seler naciowy, marchewkę obraną i pokrojoną w talarki. Ziemniaki obieram i kroję w cząstki i również dodaję. Schab kroję w plastry grube. Polecam dodać schab wędzony ja takiego nie dostałam. Całość zalewam bulionem, i dolewam wody do wysokości warzyw. Dodaję ziele angielskie, doprawiam solą , pieprzem. Gotuję po przykryciem do miękkość około 1,5 godziny. Przed podaniem odlewam wywar.

Gołąbki domowe z leśnymi grzybami

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

 0,5 kg mięsa od szynki
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 bułka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 główka kapusty włoskiej
1 woreczek ryżu
2 szklanki przecieru pomidorowego domowego
1 pęczek koperku
1/2 szklanki mleka
20 dkg grzybów leśnych


Mięso miele maszynką, dodaję sól, pieprz, majeranek. Cebule i czosnek obieram i przekręcam razem z mięsem. Bułkę moczę w mleku i dodaję wyciśniętą do mięsa. Ryż gotuję, studzę i dodaję do farszu, razem z jajkiem, oraz pokrojonym drobno koperkiem. Grzyby leśne przesmażam na patelni i dodaję do farszu.Całość wyrabiam. Kapustę myję, obieram liście, wykrawam grubsze głęby, i sparzam następnie blanszuję w zimnej wodzie. Na każdy liść kapusty układam dwie łyżki farszu i zwijam. Układam w brytfannie, łączniem do spodu. Dno  brytfanny można wyłożyć pozostałymi liści i na nich układać gołąbki. Podlewam przecierem pomidorowym i duszę około 30 minut. Gołąbki podaję z kopytkami i marchewką.

Surówka z białej kapusty

 

 Kapuściana apteka i kuchnia


1/2 główki białej kapusty u mnie młoda
1 marchewka
1 papryka zielona
1 mała puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze
sól, pieprz, cukier
1/3 pęczka koperku
1 łyżka majonezu

Kapustę kroję w miarę drobno. Posypuje cukrem około 1/2 łyżeczki, sole i odstawiam na godzinę. Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce. Paprykę kroję w kostkę i dodaję do kapusty razem z marchewką. Koperek kroję drobno, też dodaję, doprawiam pieprzem, dodaję majonez, fasolkę i całość mieszam.

Kiszona kapusta

 

 Kapuściana apteka i kuchnia
10 kg kapusty krajanki
17 dkg soli
2 marchewki

Kapustę obieram, z wierzchnich liści. Wykrawam głąby, szatkuje heblem do krojenia kapusty. Marchew obieram, myję, i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do kapusty, przesypuje solą, mieszam i odstawiam na dwie godziny. Kapusta zmorzy się. Następnie przekładam do słojów, mocno ubijam, żeby wyszedł nadmiar soku. Słoiki odstawiam w ciepłe miejsce, na około dwa tygodnie. Po tym czasie kapustę przenoszę do piwnicy.

 

Zupa z wołowiną i makaronem ryżowym

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

2 łyżki oleju arachidowego
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru świeżego
3 cebule dymki
250 gram wołowiny
1 gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków
1/2 laski cynamonu
1 litr bulionu wołowego
3 łyżki cherry
2 łyżki sosu sojowego jasnego ja dałam ciemny
2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
200 gram makaronu ryżowego
4 liście kapusty pekińskiej

Mięso kroje na kawałki 3 cm, podgrzewam olej na patelni i przesmażam razem z czosnkiem zduszonym, imbirem pokrojonym, i cebula dymką. Smażę do momentu zbrązowienia się mięsa.  Dodaje anyżek, przyprawę 5 smaków, cynamon i zalewam bulionem. Zagotowuję, wlewam wino, doprawiam solą jak potrzeba. Całość gotuję od 1-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Przecedzam zupę do czystego garnka, wyciągam kawałki mięsa. Przelany bulion podgrzewam, dodaję sos sojowy, ostrygowy i rybny oraz mięso. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i odstawiam na 3 minuty. Zupę podaję z makaronem, kawałkami liści kapusty pekińskiej, i pokrojoną dymką, i odrobiną sosu ostrygowego.

przepis pochodzi z gokwan.com

Surówka z kiszonej kapusty i papryki

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

30 dkg kiszonej kapusty
1 marchewka
5 rzodkiewek
1 papryka czerwona
1/2 ogórka zielonego
5 gałązek koperku
1/2 por biała część mała
sól, cukier, pieprz  do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek


Kapustę kroję nożem  na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i ścieram a tarce jarzynowej. Paprykę kroję w kostkę, rzodkiewki w talarki, ogórka w plasterki cienkie. Koperek drobno kroję i por także. Całość mieszam, doprawiam solą, pieprzem, cukrem, i dodaję oliwę z oliwek.

Winny bigos z suszonymi śliwkami

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty słodkiej
2 kg karkówki
1,5 kg kiełbasy wiejskiej
0.5 kg boczku wędzonego
1 marchewka
20 dkg selera
1 por biła część
4 cebule
sól, pieprz
2 liście laurowe
10 ziaren ziele angielskie
1 szklanka grzybów suszonych
20 sztuk śliwek suszonych
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
olej
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe.
Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu. Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody. Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby,  startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju Kiełbasę pokrojoną też dodaję oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy. Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą, pieprzem.

Mielone z kapustą i ryżem

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

1 filet  z kurczaka
25 dkg fileta z indyka
20 dkg wołowiny
20 dkg mięsa od szynki
1 woreczek ryżu
20 dkg białej kapusty
2 cebule
10 dkg pieczarek
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
pieprz biały mielony do smaku
1 łyżeczka soli morskiej
1 bułka pełnoziarnista
1/2 szklanki mleka
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy

Filet z kurczaka i indyka, wołowinę, mięso od szynki miele maszynką do mięsa, razem z czosnkiem obranym. Cebule obieram, drobno kroję i podsmażam na oleju. Pieczarki też kroję drobno i podsmażam. Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę kroję drobno nożem sparzyłam ją, przecedziłam i również podsmażyłam na oleju. Do mięsa zmielonego dodaję ostudzony ryż, kapustę, pieczarki, cebulę, pieprz, majeranek, sól morską, jajko. Bułkę moczę w mleku i również dodaję do mięsa. Całość dokładnie wyrabiam ręką, formuję płaskie klopsiki, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.

Pierogi z kapustą i grzybami

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

  • 500 gram mąki
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg podgrzybków suszonych
  •  2 cebule białe
  • 1 cebula czerwona
  • olej rzepakowy
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Wykrawam kwadraty, i za pomocą foremki do pierogów robię pierogi.
Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie, wyciskam, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości. Grzyby moczę dobę wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie co się moczyły. Wodę odcedzam, a grzyby podsmażam razem z cebulka pokrojoną. Grzyby wcześniej tez kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Kapustę po ugotowani kroję bardzo drobno. Można mielić przez maszynkę. Grzyby i kapustę łączę razem, doprawiam solą, pieprzem. Na każdego pieroga układam farsz i zlepiam go za pomocą foremki. Pierogi gotuje we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy żeby sie nie skleiły. Pierogi gotuje około dwie minuty po wypłynięciu ich na wierzch. Podaję z przesmażoną cebulką czerwoną, posypuję pietruszką zieloną.

Sałatka pekinka z fasolą gotowaną

 

 

 Kapuściana apteka i kuchnia

1 kapusta pekińska

13/ szklanki oliwek zielonych

1/3 szklanki oliwek czarnych

1 papryczki chili 1 cebula czerwona

1 szklanka ugotowanej fasoli białej

4 pomidorki koktajlowe

1 opakowanie fety

2 łyżki majonezu

Sól pieprz


Kapustę myję i drobno szatkuję. Wkładam do miski, dodaję ugotowaną fasolę, obraną i pokrojoną cebulkę czerwoną. Oliwki odsączam na sitku i tez dodaję. Papryczkę chili kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Ser feta kroję w kostkę, radzę to zrobić ostrym nożem nie będzie się sklejać. Na końcu dodaję majonez, solę, pieprzę i całość mieszam.

 

 

prymat