Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia cz.4

Kolejna garść cukiniowych inspiracji.

Cukiniowy sezon u mnie nadal trwa. Pogoda sprzyja, nie było jeszcze dużych przymrozków i cukinia jeszcze sobie rośnie. Bardzo mnie to cieszy i przygotowuje kolejne cukiniowe dania. 

Mini zapiekanki z mięsem, cukinią i makaronem

składniki:

350 g mięsa mielonego
350 g ugotowanego makaronu, użyłam kolanka z falbanką
1 nieduża młoda cukinia (ok 500 g)
1 cebula
sol,pieprz
1 kulka mozzarelli
ser żółty starty do posypania
masło do posmarowania foremek
olej do smażenia

Małe naczynka do zapiekania wysmarować masłem, u mnie wyszło 6 szt. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Na dnie każdego naczynka ułożyć jedną warstwę cukinii, średnio 3-4 plasterki na jedno naczynko. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone, użyłam mięska z łopatki wieprzowej, chwilę wszystko smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ugotowany makaron, u mnie kolanko z falbanką. Wszystko wymieszać a następnie mięsno-makaronową masą napełnić naczynka. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z plasterków cukinii. Posypać startym serem, ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ser na wierzchu się przyrumieni.

	 Cukinia cz.4

Cukiniowe leczo z klopsikami


składniki:

4 średnie cukinie (dałam dwie zielone i dwie żółte)
2 czerwone papryki
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
sól,pieprz do smaku
oregano
450 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
ryż

Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały. Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby leczo było zbyt wodniste można zagęścić mąką. Moje było idealne i tego nie robiłam. Gotowe leczo podałam z ryżem.

	 Cukinia cz.4

Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą

składniki:

2 pojedyńcze piersi z kurczaka
3-4 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów
sól,pieprz
1 kulka mozzarelli
pół szklanki białego wytrawnego wina
olej do smażenia
90 g kuskusu
2 nieduże młode cukinie
sól ziołowa
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Każdą pojedyńczą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na pół aby otrzymać dwa płaty mięsa. Opruszyć solą i pieprzem. Następnie płaty mięsa posmarować pesto i zwinąć w roladkę. Spiąć małymi wykałaczkami. Roladki obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż mozzarella się zarumieni. Kuskus przygotować według przepisu. Cukinie umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojoną cukinie. Smażyć aż cukinia nieco zmięknie ale nadal pozostanie chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Następnie dodać przygotowany kuskus oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszać i podawać razem z roladkami.

	 Cukinia cz.4

Frittata z cukinią z piekarnika

składniki:

7 jajek
350 g młodej cukinii
pół czerwonej papryki
1 mała cebula
2 czubate łyżki mąki
sól ziołowa do smaku
olej do smażenia
50 g sera cheddar
1 garść paków nasturcji
1-2 łyżki posiekanej natki

Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Użyłam małych młodych cukinek, żółtej i zielonej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i paprykę i smażyć aż soki z warzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż masa całkowicie sie zetnie i przyrumieni.

	 Cukinia cz.4

Sałatka z grillowaną cukinią i pesso

składniki:

3/4 szklanki pesso pszenno-kukurydzianego 
300 g pomidorków koktajlowych
2 małe cukinie
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 solidna garść posiekanej natki pietruszki
olej
sól ziołowa

Pesso przygotować według przepisu na opakowaniu, ja zalałam goracą wodą z dodatkiem odrobiny oleju aby pesso pozostało sypkie. Cukinie razem ze skórką pokroić w plasterki. Nastęnie oprószyć solą ziołową i skropić olejem. Tak przygotowaną cukinie ugrillować na patelni grillowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Do miski przełożyć pokrojone pomidorki, osączone kuleczki mozzarelli oraz gotowe pesso. Dodać ugrillowana cukinię oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszac i podawać.

	 Cukinia cz.4

bietka 12.10.2014 08:13
cukinię to ja bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak