„NO CÓŻ... NIGDY NIE WIADOMO KIEDY POJAWI SIĘ ZIEMNIAK.”

Opublikowano: 21.11.2011
Autor: przejs
„NO CÓŻ... NIGDY NIE WIADOMO KIEDY POJAWI SIĘ ZIEMNIAK.”
Cytat pochodzi z książki \"Prawda\" Terry\'ego Pratchetta , ale pasuje do mojej kuchni jak ulał :) Dziś kilka sposobów na przyrządzenie ziemniaków właśnie

   Ziemniaki pojawiają się na polskich stołach bardzo często. W moim domu, też , choć przyznam, że lubię kombinować z dodatkami, przyprawami, sposobami ich podania. Pieczone ziemniaki to mój prywatny hit :) Najrzadziej pojawiają się te "z wody". A w jakiej postaci trafiają na mój stół? Zobaczcie sami.

Pieczone ziemniaki z kminkiem

Prosty acz aromatyczny przepis na nieco inne ziemniaczki do obiadu.Bardzo proste-przyprawione zaledwie dwoma przyprawami. Ziemniaki obieramy. Następnie przekrawamy każdy ziemniak na ćwiartki. Smarujemy ziemniaki  obficie oliwą .Blaszkę smarujemy również oliwą. Układamy na niej ziemniaki. Solimy je starannie  i posypujemy kminkiem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Pieczemy w nim ziemniaki około 50 minut - do miękkości ziemniaczków.

Ziemniaczki pieczone w skórce

Wybieramy około kilograma niedużych, ładnych ziemniaków podobnej wielkości.Szorujemy je starannie. Układamy na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą.Doprawiamy solą pieprzem, obtaczamy w około 2 łyżkach ziół, takich jak: bazylia, suszona natka pietruszki, majeranek... Pieczemy 1 -1,5 godziny (w zależności od wielkości ziemniaków) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przekrawamy, polewamy śmietaną i posypujemy siekanym szczypiorkiem.Jemy ciepłe! 

 

Pieczone ziemniaczki w towarzystwie kiełbasy

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 0,5 kilograma kiełbasy,
  • 2 duże cebule,
  • 1 śmietana mała,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz,
  • do wysmarowania formy oliwa lub masło
PRZYGOTOWANIE:

Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy na połówki lub ćwiartki. Cebulę również obieramy i kroimy na dość grube plasterki. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy w poprzek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na spodzie układamy plasterki cebuli. Na to układamy ziemniaki.Solimy. Możemy dodać inne nasze ulubione przyprawy. Układamy pomiędzy ziemniakami kiełbasę. Pieczemy wszystko w temperaturze 180-200 stopni - aż do zarumienienia ziemniaków. W tym czasie przygotowujemy sos : do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.


 

 

 

prymat