Ziemniaki pojawiają się na polskich stołach bardzo często. W moim domu, też , choć przyznam, że lubię kombinować z dodatkami, przyprawami, sposobami ich podania. Pieczone ziemniaki to mój prywatny hit :) Najrzadziej pojawiają się te "z wody". A w jakiej postaci trafiają na mój stół? Zobaczcie sami.
Pieczone ziemniaki z kminkiem
Prosty acz aromatyczny przepis na nieco inne ziemniaczki do obiadu.Bardzo proste-przyprawione zaledwie dwoma przyprawami. Ziemniaki obieramy. Następnie przekrawamy każdy ziemniak na ćwiartki. Smarujemy ziemniaki obficie oliwą .Blaszkę smarujemy również oliwą. Układamy na niej ziemniaki. Solimy je starannie i posypujemy kminkiem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Pieczemy w nim ziemniaki około 50 minut - do miękkości ziemniaczków.
Ziemniaczki pieczone w skórce
Wybieramy około kilograma niedużych, ładnych ziemniaków podobnej wielkości.Szorujemy je starannie. Układamy na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą.Doprawiamy solą pieprzem, obtaczamy w około 2 łyżkach ziół, takich jak: bazylia, suszona natka pietruszki, majeranek... Pieczemy 1 -1,5 godziny (w zależności od wielkości ziemniaków) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przekrawamy, polewamy śmietaną i posypujemy siekanym szczypiorkiem.Jemy ciepłe!
Pieczone ziemniaczki w towarzystwie kiełbasy
SKŁADNIKI: Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy na połówki lub ćwiartki. Cebulę również obieramy i kroimy na dość grube plasterki. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy w poprzek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na spodzie układamy plasterki cebuli. Na to układamy ziemniaki.Solimy. Możemy dodać inne nasze ulubione przyprawy. Układamy pomiędzy ziemniakami kiełbasę. Pieczemy wszystko w temperaturze 180-200 stopni - aż do zarumienienia ziemniaków. W tym czasie przygotowujemy sos : do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.