Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

„NO CÓŻ... NIGDY NIE WIADOMO KIEDY POJAWI SIĘ ZIEMNIAK.”

Cytat pochodzi z książki \"Prawda\" Terry\'ego Pratchetta , ale pasuje do mojej kuchni jak ulał :) Dziś kilka sposobów na przyrządzenie ziemniaków właśnie

   Ziemniaki pojawiają się na polskich stołach bardzo często. W moim domu, też , choć przyznam, że lubię kombinować z dodatkami, przyprawami, sposobami ich podania. Pieczone ziemniaki to mój prywatny hit :) Najrzadziej pojawiają się te "z wody". A w jakiej postaci trafiają na mój stół? Zobaczcie sami.

Pieczone ziemniaki z kminkiem

„NO CÓŻ... NIGDY NIE WIADOMO KIEDY POJAWI SIĘ ZIEMNIAK.”

Prosty acz aromatyczny przepis na nieco inne ziemniaczki do obiadu.Bardzo proste-przyprawione zaledwie dwoma przyprawami. Ziemniaki obieramy. Następnie przekrawamy każdy ziemniak na ćwiartki. Smarujemy ziemniaki  obficie oliwą .Blaszkę smarujemy również oliwą. Układamy na niej ziemniaki. Solimy je starannie  i posypujemy kminkiem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Pieczemy w nim ziemniaki około 50 minut - do miękkości ziemniaczków.

Ziemniaczki pieczone w skórce

„NO CÓŻ... NIGDY NIE WIADOMO KIEDY POJAWI SIĘ ZIEMNIAK.”

Wybieramy około kilograma niedużych, ładnych ziemniaków podobnej wielkości.Szorujemy je starannie. Układamy na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą.Doprawiamy solą pieprzem, obtaczamy w około 2 łyżkach ziół, takich jak: bazylia, suszona natka pietruszki, majeranek... Pieczemy 1 -1,5 godziny (w zależności od wielkości ziemniaków) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przekrawamy, polewamy śmietaną i posypujemy siekanym szczypiorkiem.Jemy ciepłe! 

 

Pieczone ziemniaczki w towarzystwie kiełbasy

„NO CÓŻ... NIGDY NIE WIADOMO KIEDY POJAWI SIĘ ZIEMNIAK.”

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 0,5 kilograma kiełbasy,
  • 2 duże cebule,
  • 1 śmietana mała,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz,
  • do wysmarowania formy oliwa lub masło
PRZYGOTOWANIE:

Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy na połówki lub ćwiartki. Cebulę również obieramy i kroimy na dość grube plasterki. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy w poprzek. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na spodzie układamy plasterki cebuli. Na to układamy ziemniaki.Solimy. Możemy dodać inne nasze ulubione przyprawy. Układamy pomiędzy ziemniakami kiełbasę. Pieczemy wszystko w temperaturze 180-200 stopni - aż do zarumienienia ziemniaków. W tym czasie przygotowujemy sos : do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.


 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak