Aktualności Doradcy Smaku

  • original_fit-800-600

    Jakie są najlepsze dania z jabłek?

    Wszyscy kochamy jabłka, czyli najpopularniejsze owoce w Polsce. Każdy ma swój ulubiony rodzaj, niektórzy cenią ligole, inni lobo albo koksę. Rodzajów jabłek jest sporo i na pewno mamy w czym wybierać. Tym bardziej, że Polska jest jednym z ich głównych producentów na świecie! Zajadamy się jabłkami na surowo, bo są zdrowe i pyszne, ale pamiętajmy też, że to znakomity dodatek do wielu dań. Nie tylko na słodko! Jakich? Wszystko poniżej.

    Zobacz więcej
  • img_9572

    Jak zrobić spaghetti bolognese? Obejrzyj video!

    Makaron spaghetti z sosem bolońskim to obok pizzy najsłynniejsze danie kuchni włoskiej. Nie każdy wie, że sos do makaronu to nie tylko mielone mięso i pomidory.

    Zobacz więcej
  • ds7_d4_odc16_losozratatouille_fot_maciejpiorko_mpp_5651

    Doradca Smaku VII: Pieczony łosoś z ratatouille, odc. 8

    Dzisiaj Michel Moran przygotowuje danie z naprawdę dużej ryby! Łosoś z białym sosem i ratatouille to potrawa dla prawdziwych smakoszy!

    Zobacz więcej
  • ledz-w-smietanie

    „Kuchenne Rewolucje” w lokalu „Ślonsko gościno”

    Dzisiaj drugi w tej serii odcinek „Kuchennych Rewolucji”. Tym razem prowadząca odwiedzi restaurację na przedmieściach śląskiego miasta, Tarnowskie Góry. Założyciele postanowili pójść w regionalną kuchnię i serwują przede wszystkim dania typowo śląskie. Zorientować można się już po samej nazwie lokalu: „Ślonsko gościno”.

    Zobacz więcej
  • ds7_d5_odc22_zupapaprykowa_fot_maciejpiorko_mpp_6325

    Doradca Smaku VII: Zupa paprykowa z tostami, odc. 7

    Każdy zna zupę pomidorową. A paprykową? Papryka, pomidory, pietruszka i cebula w połączeniu z bulionem warzywnym i odpowiednio dobranymi przyprawami tworzą pyszne i wyjątkowe danie.

    Zobacz więcej
  • ds7_odc1_nalesnikikoziser_fot_maciejpiorko_mpp_3770

    Doradca Smaku VII: Naleśniki z kozim serem i szynką, odc. 6

    Czas na danie z prawdziwym charakterem! Dzisiaj Michel Moran przygotowuje danie o południowym smaku, czyli naleśniki z kozim serem i szynką.

    Zobacz więcej
  • ds7_d3_odc11_gulaszcielecy_fot_maciejpiorko_mpp_5100

    Doradca Smaku VII: Gulasz cielęcy z fasolką, odc. 5

    Gęsty, gorący i przede wszystkim bardzo smaczny gulasz cielęcy to świetna propozycja na wrześniowy obiad!

    Zobacz więcej
  • do-dododania

    Impreza w Suwałkach za nami!

    W niedzielę wspólnie bawiliśmy się w Suwałkach. Wszystko udało się znakomicie, każdy miał okazję skorzystać z wyjątkowych atrakcji i spróbować przysmaków przyrządzanych przez samego mistrza Roberta Sowę.

    Zobacz więcej
  • 23.05.2014147869_fit-800-600

    Co ugotować z suszonymi pomidorami?

    Wszyscy kochamy pomidory. Chcielibyśmy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok. To nic nowego. Wiele lat temu, we Włoszech ludzie tak samo jak my zastanawiali się, co zrobić, żeby po sezonie letnim móc jeść pomidory. I w końcu wpadli na pomysł – jeśli nie da się ich zachować w świeżości, to można je suszyć. A że w Italii słońca raczej nie brakowało, to wystarczało położyć pomidory na rozgrzanym dachu i zostawić tak na kilka dni. Dzisiaj technika już się zmieniła i zazwyczaj suszy się je w piekarniku.

    Zobacz więcej
  • ds7_p23_indyk_borowiki_foto_krystianszczesny_0054

    Doradca Smaku VII: Filet z indyka z borowikami, odc. 4

    Wyjątkowy i niepowtarzalny smak borowików, a do tego delikatny filet z indyka. To danie to prawdziwy rarytas, który może stać się hitem naszych jesiennych posiłków.

    Zobacz więcej