Aktualności Doradcy Smaku

  • ds7_p24_nalesniki_waniliowe_foto_krystianszczesny_0100

    Doradca Smaku VII: Waniliowe naleśniki z owocami, odc. 30

    Naleśniki na słodko i na słono - my, Polacy wprost uwielbiamy :) Na słodko chętnie jemy i na śniadanie, na obiad czy na deser. Smak owoców idealnie podkreślają odpowiednio dobrane przyprawy - np. cynamon czy mięta. Sprawdźcie propozycje od Michela Morana z programu "Doradca Smaku".

    Zobacz więcej
  • gryczanka-z-twarozkiem-sliwkowym

    Światowy Dzień Walki z Otyłością — Polacy są coraz grubsi. Jak jeść i nie tyć?

    Dawniej otyłość postrzegana była jako symbol dostatku i bogactwa, jednak teraz stanowi jeden z największych problemów XXI wieku. Przez niektórych określana jest epidemią obecnych czasów, która dotknęła już ok. 30% populacji na całym świecie. Jak więc jeść, by cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką?

    Zobacz więcej
  • ds7_p33_ratatuj_foto_krystianszczesny_0045

    Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29

    Lubicie warzywa na ciepło? Z pewnością przypadnie Wam do gustu francuski ratatouille. Ratatuj po polsku, czy ratatouille po francusku, znamy z kuchni prowansalskiej. To nic innego jak gulasz warzywny z cukinii, bakłażana, pomidorów, papryki i cebuli. Przygotowuje się go bez mięsa. Podobną potrawą w kuchni włoskiej jest np. pepperonata.

    Zobacz więcej
  • unnamed-1

    Robert Sowa - Nagroda dla "Szefa Kuchni 2017"

    Roberta Sowa odebrał w tym roku podczas Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2017 aż trzy nagrody: dla Szefa Kuchni Roku 2017, w kategorii najlepszej restauracji w Polsce dla N31 restaurant & bar oraz GRAND AWARD - 3 widelce plus.

    Zobacz więcej
  • beko-plyty-gazowe-1

    Płyty gazowe – modnie i… bezpiecznie

    Płyty gazowe nadal mają wielu zwolenników i trudno się temu dziwić. Pomimo technologii, która powoli wpada już do koszyka opatrzonego etykietką vintage, popularne „gazówki” mają opinię narzędzi dla „prawdziwych szefów kuchni”.

    Zobacz więcej
  • fotolia_69940948_s_fit-800-600

    Sezon na… zupę dyniową

    Jest niekwestionowaną królową jesiennej kuchni. Jej zachęcające kształt i kolor przyciągają wzrok i zachęcają do przyrządzenia z niej czegoś pysznego. Jest bardzo zdrowa, można z niej przygotować wiele potraw. Odpowiednio doprawiona urzeka smakiem. Szczyt popularności zdobywa z natomiast z końcem października, kiedy to wykorzystujemy dynię jako dekorację na Halloween.To również doskonały pretekst, aby ugotować zupę dyniową.

    Zobacz więcej
  • tajski

    Jak zrobić tajskiego kurczaka z orzeszkami nerkowca? Zobacz video!

    Chrupiące warzywa, aromatyczny kurczak i prażone orzechy nerkowca - zapowiada się pysznie? I gwarantuję Wam, że tak będzie! Azjatyckie smaki na naszych talerzach pojawiają się coraz częściej, dlatego warto sięgnąć po ten przepis.

    Zobacz więcej
  • ds7_p30_ryba_pod_sola_foto_krystianszczesny_0096

    Doradca Smaku VII: Ryba pod solną pierzyną, odc. 28

    Mam dziś dla Was specjalny sposób na szybkie przyrządzenie ryby. Wystarczy kilka składników, by powstało pyszne danie. Musicie tylko zaopatrzyć się w dużą ilość soli...

    Zobacz więcej
  • 4806_male

    "Kuchenne rewolucje" i „Le Papillon Noir”

    Tym razem poznacie francuskie bistro, które generuje mnóstwo kłopotów. "Le Papillon Noir" to miejsce, które świeci pustkami, a sama właścicielka nie przepada za francuską kuchnią. Czy znajdzie się w tym miejscu coś pozytywnego, co przełamie falę niepowodzeń?

    Zobacz więcej
  • ds7_p32_kaczka_groszek_foto_krystianszczesny_0059

    Doradca Smaku VII: Pieczona pierś z kaczki z zielonym groszkiem, odc. 27

    Wykwintna klasyka, której nie powstydzi się żaden szanowany szef kuchni. Soczysta kaczka i oryginalne purée z groszku - brzmi rewelacyjnie!

    Zobacz więcej