Cykl Wielkanocny: Babka piaskowa z rodzynkami

12.03.2012
Cykl Wielkanocny: Babka piaskowa z rodzynkami

 

1

 

1

 

BABKA PIASKOWA Z RODZYNKAMI (Robert Sowa)

 

Składniki:

250 g margaryny

180 g drobnego cukru

4 jajka

50 ml mleka

1 opakowanie Przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat

2 łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat

1 kg mąki pszennej

150 g rodzynek sułtańskich

Masło i Bułka tarta Prymat do nasmarowania blachy

Cukier puder do posypania

 

11


Sposób przygotowania:

Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mleko, przyprawę do grzanego wina i piwa oraz sodę połączoną z przesianą mąką. Na końcu do ciasta dodać rodzynki i przełożyć je do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

17.05.2014 20:30
Niedobre ciasto. Twarde zbite suche. Jak do ciasta można dac 1 kilogram mąki. Ciasto do wyrzucenia.

cris04

12.03.2012 17:44
Przyprawa do wina i piwa w babce piaskowej? To coś nowego i bardzo interesującego ... i jak tu się oprzeć takiej pokusie? I jeszcze kawa......

sara1

12.03.2012 15:37
witam przyniosłam kawkę do apetycznej babki
prymat