Gotowa do podania Sałatka wielowarzywna Smak to doskonały element dobrze zbilansowanego posiłku. Możecie wypróbować ją do różnych kombinacji smakowych Waszych obiadów. Dzisiaj proponujemy Stek wołowy po toskańsku z polskim akcentem :).
Stek wołowy po toskańsku
Składniki:
4 steki wołowe /60 dag/
2 cebule /15 dag/
2 ząbki czosnku
8 łyżek oleju
2 łyżeczki ziaren Pieprzu zielonego Prymat
1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego Prymat
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Prymat
1 łyżeczka Tymianku Prymat
Sól lub Marynata klasyczna do mięs Prymat
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w krążki, a czosnek na zapałkę. Z oleju, pieprzu zielonego, czerwonego i czarnego oraz papryki tymianku przyrządzić marynatę, domieszać do niej czosnek i cebulę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować marynatą i odstawić na 2 godz. Po tym czasie marynatę zdjąć z mięsa i piec steki naruszcie po 20-30 min, odwracając je od czasu do czasu. W tym czasie podsmażyć na patelni ziarenka pieprzu, kawałki czosnku oraz cebule, tak aby cebula zeszkliła się. Upieczone steki posolić, obłożyć pozostałą marynatą i podawać z bułką i sałatką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej.