Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa środa: Fiolet

Kolorowa środa: Fiolet

 

 

Kolorem, nad którym chcielibyśmy się dziś pochylić jest fiolet. Kolor winogron, śliwek, jagód, ostrężyn, bakłażanów i buraków. W dawnych czasach fiolet uchodził za symbol bogactwa, głównie dlatego, że barwnik ten był szalenie drogi. Nosili go więc najbogatsi przedstawiciele społeczeństwa. Barwa ta zmusza podobno do intensywnego myślenia. Zalecamy go więc w okresie zimowego przesilenia – czasu melancholii i głębokiego zamyślenia. Hmmm… jaką potrawę więc ubrać w fiolet?

 

 

2                       3

 

 

Polecamy dziś nietuzinkowego fileta z wybornymi buraczkami. Mamy nadzieję, że sprawi Wam mnóstwo przyjemności :).

 

 

4

 

 

Czy wiesz, że…

 

Podobno Władysław Jagiełło wprost zajadał się burakami.

Buraki mają działanie przeciwnowotworowe. Zalecane są przy anemii i nadciśnieniu tętniczym. Zawierają m.in. wapń i magnez.

 

 

 

 

FILET Z SANDACZA Z PIECZONYMI BURACZKAMI

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 x 160 g fileta z sandacza ze skórą

3 łyżki mąki

Marynata do mięs klasyczna Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

4 plastry cytryny

1 posiekana czuszka

Sól czosnkowa Prymat

Pieprz czarny grubomielony Prymat

12 usmażonych na maśle pierożków leniwych

słoiczek Buraczków domowych Smak

4 łyżki ciemnego kremu balsamico

4 cząstki cytryny

sałata do dekoracji.

 

Sos: 2 łyżki masła

2 posiekane szalotki

2 ugotowane marchewki

50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego ze odrobiną Szafranu – nitek Prymat

1 laska Wanilii Prymat

200 ml śmietany kremówki

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

Sól czosnkowa Prymat

Pieprz biały mielony Prymat

Chili pieprz cayenne Prymat do smaku.

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraki odsączyć i  skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz chrupiącymi pierożkami leniwymi.

 

 

 

1

 

 

Dorota57 16.02.2012 18:14
Wygląda przesmacznie:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak