Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sylwestrowe szaleństwo… kulinarne

Sylwestrowe szaleństwo… kulinarne

 

 

Na początek przekąska, która z pewnością zrobi furorę wśród gości. Idealna na szwedzki stół:

 

 

SZASZŁYKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ Z SEREM MOZZARELLA I SUSZONYMI POMIDORAMI MARYNOWAMNYMI W OREGANO

 

Składniki dla 4 osób:

 

10 suszonych pomidorów

Marynata:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżki kaparów Smak

Oregano, Pieprz czarny grubomielony Prymat

 

10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej

1 kulka pokrojonego w kostkę sera mozzarella

1 obrany i pokrojony w plastry grubości 1 cm świeży ogórek

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1 pęczek świeżej bazylii

4 ząbki czosnku

4 kromki pieczywa tostowego

Szpadki do szaszłyków

 

 

Sposób przygotowania:

 

Do suszonych pomidorów dodać oliwę z oliwek, dwa pokrojone ząbki czosnku, suszone oregano, grubo mielony czarny pieprz i kapary, a następnie odstawić do lodówki na 4-6 godzin.

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian ser mozarella, szynkę parmeńską, suszone pomidory, plastry ogórka i listki bazylii. Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku, polać oliwą z oliwek pozostałą z marynowania suszonych pomidorów, posypać grzankami czosnkowymi, orzeszkami piniowymi i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

 

Sylwestrowe szaleństwo… kulinarne

 

 

Na Sylwestra nie może zabraknąć sałatek. Sałatka śledziowa z gruszką sprawdzi się, jeśli występujecie w roli gospodarza przyjęcia. Jeżeli w tę wyjątkową noc bawicie się poza domem również warto pomyśleć o czymś pysznym na Nowy Rok- nie ma nic gorszego niż przywitać go z pustą lodówką;)

 

 

SAŁATKA  ŚLEDZIOWA Z SELEREM NACIOWYM I GRUSZKĄ

 

 

Składniki na 1 kg sałatki:

 

300 g filetów ze śledzia

150 g selera naciowego

200 g gruszki w lekkim syropie

100 g pokrojonej w drobna kostkę cebuli

1 łyżka posiekanej kolendry

4 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu naturalnego

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Wymoczone filety śledziowe pokroić w cienkie paski, dodać pokrojoną w półplasterki gruszkę, seler naciowy i cebulę. Jogurt naturalny połączyć z majonezem, dodać kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać.

 

Sylwestrowe szaleństwo… kulinarne

 

 

A co jeśli w ostatniej chwili znajomi zapowiedzieli się u nas z „wizytą sylwestrową”? Wielu z nas nie ma czasu na przygotowywanie wyszukanych potraw, wówczas najczęściej ratujemy się wizytą w sklepie i zakupem chipsów, krakersów i innych chrupiących przekąsek. Polecamy przygotować do nich pyszne sosy.

 

 

SOS BLUE CHEESE

 

 

Składniki:

 

100 g sera blue cheese

½ szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki majonezu light

1 łyżka soku z cytryny

Pieprz mielony Prymat do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ser pokroić na małe kawałki, rozgnieść w misce z ½ szklanki bulionu, utrzeć i dodać majonez. Całość doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Sylwestrowe szaleństwo… kulinarne

 

 

PIKANTNY SOS Z ORZECHÓW ZIEMNYCH

 

Składniki:

 

1 szklanka mielonych orzeszków ziemnych

2  łyżki oliwy z oliwek

2 posiekane szalotki

1 posiekany ząbek czosnku

50 ml białego wytrawnego wina

1 łyżeczka pasty sambal oelek

1 łyżka miodu pszczelego lipowego

½ szklanki mleka kokosowego

Sól, Pieprz czarny grubo mielony pieprz, Papryka czerwona ostra Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Posiekaną szalotkę podsmażyć na złoty kolor na oliwie z czosnkiem i pastą sambal oelek. Następnie dodać miód, wino, mleko kokosowe i całość zagotować. Tak przygotowany sos zmiksować z orzeszkami ziemnymi. Gdy sos uzyska jednolitą konsystencję doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

Sylwestrowe szaleństwo… kulinarne

 

Sylwestrowe szaleństwo zakrapiane jest zwykle alkoholem. Oprócz tradycyjnych trunków  możemy zaoferować gościom pysznego drinka Dry Martini udekorowanego oliwką.

 

 

DRY MARTINI

 

Składniki:

 

60 g ginu

15 ml wytrawnego wermutu

 

Sposób przygotowania:

 

Składniki wymieszać z lodem i wrzucić zieloną oliwkę.

 

 

Sylwestrowe szaleństwo… kulinarne

 

 

Jednym słowem życzymy wszystkim Doradcom szampańskiej zabawy przy suto zastawionym stole!

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak