Trzeba przyznać, że pracujemy naprawdę dużo. Jesteśmy w końcu w czołówce najlepiej rozwijających się państw i pomyśleć, że tak podobno będzie przez najbliższą dekadę! Trzeba więc czym prędzej zaopatrzyć się w listę smakowitych przepisów. Pozwolą nam one przygotować szybki, zdrowy i zarazem smaczny obiad, który zabierzemy ze sobą do pracy. Oto kilka pomysłów od Doradcy:
Jeśli mamy ochotę na odrobinę kalorycznego szaleństwa, powinniśmy przygotować spaghetti. Możemy puścić wodze fantazji i skomponować danie według własnych preferencji smakowych.
Składniki:
40 dag makaronu spaghetti
1 łyżka oliwy lub masła
do posypania makaronu: 4 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego, twardego sera
Sos mięsny:
50 dag mieszanego mięsa mielonego
15 dag surowej wędzonej szynki
1 cebula (10 dag)
1/2 łyżeczki oregano Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek
sól czosnkowa Prymat
pieprz biały mielony Prymat
do smażenia: 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
50 dag pomidorów pelati z puszki
1 cebula (15 dag)
5 łyżek koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka bazylii Prymat
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli czosnkowej Prymat
pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotować sos pomidorowy: cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory grubo pokroić. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, koncentrat pomidor wy i przyprawy. Gotować bez przykrycia 20 min, potem zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Przygotować sos mięsny: cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie, włożyć mięso i podsmażyć. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 15 – 20 min. Połączyć z sosem pomidorowym, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Makaron ugotować na półtwardo w posolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z oliwą
lub masłem. Nałożyć na talerze. Polać sosem. Podawać gorący, posypany startym parmezanem.
(4 porcje)
Ciekawym urozmaiceniem będzie również przygotowanie Piersi z kurczaka z niespodzianką.
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka (80 dag)
4 słupki ostrego żółtego sera (warmiński, tylżycki)
4 łyżki tego samego żółtego sera startego
4 ósemki brzoskwini z kompotu
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
2 łyżki wymieszanych ziół: oregano Prymat i majeranku Prymat, tymianku Prymat i pieprzu ziołowego Prymat
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki panierki
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smażenia: 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Filety rozbić, cienko posmarować masłem, posypać przyprawami ziołowymi, na każdym położyć po kawałku sera i ósemce brzoskwini, zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką. Zanurzyć w mleku, osaczyć, obtoczyć w mące i panierce, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny, posypać startym serem i zapiekać 15–20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać z ryżem albo frytkami i surówką.
(3–4 porcje)
Ostatnią naszą propozycją będą Jarzyny w cieście - Pakora. Brzmi to tak dobrze, że nie zastawiajcie się, tylko pędźcie przygotować ją sobie na jutro!
Składniki:
2/3 szklanki mączki z grochu (można ją zastąpić mąką kukurydzianą)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
1/4 łyżeczki przyprawy chili Prymat, lub ostrej papryki Prymat
1/4 łyżeczki imbiru Prymat
1/4 łyżeczki mielonej kolendry Prymat
1/4 szklanki obranych i drobno posiekanych ziemniaków
1/2 szklanki obranej i drobno posiekanej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Mączkę wymieszać z sodą, dolać 5 łyżek wody i starannie utrzeć na gładką masę. Ciasto powinno być gęste. Podczas ucierania dodawać przyprawy, ziemniaki i cebulę. Ciasto bardzo starannie wymieszać. Kłaść łyżką na mocno rozgrzany olej tak jak nasze kluski kładzione. Wybierać łyżką cedzakową, osączać z oleju na bibule. Podawać z mizerią jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z mięsa.
SMACZNEGO!