Żurawina - maleńki owoc o wielkich możliwościach

16.11.2011
Żurawina - maleńki owoc o wielkich możliwościach

 

 

FILETY Z HALIBUTA Z ŻURAWINĄ

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

600 g filetu z halibuta

150 ml bulionu drobiowego albo warzywnego

200 ml śmietany

1 łodyga selera naciowego

3 szalotki

100 g pieczarek

100 g świeżej żurawiny

1 łyżka cukru

3 gałązki tymianku

4 łyżki wytrawnego wermutu NP

2 łyżki masła

½ pęczka bazylii

sól, pieprz biały Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

Seler umyć, szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody.

 

 

 

Smacznego!

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

17.11.2011 10:04
Świeża żurawina dostępna jest zwłaszcza w listopadzie i grudniu. Kupić ją możemy zazwyczaj na targu lub ewentualnie samodzielnie wyruszyć na poszukiwania do lasu:)

Jolanta_P-S

16.11.2011 18:53
Tylko skąd wziąć teraz świeżą żurawinę?
prymat