Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do ryb

Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do ryb

 

 

Przyprawa do ryb Prymat wzbogaca smak i aromat ryb smażonych, pieczonych, gotowanych oraz z rusztu. W jej skład wchodzą doskonale skomponowane przyprawy, takie jak:  gorczyca, słodka papryka, kolendra, bazylia, korzeń lubczyku, tymianek, nasiona kopru, pieprz czarny, kozieradka, sól, a także doskonałe suszone warzywa.

 

Przyprawą nacieramy filety rybne przed smażeniem, pieczeniem, duszeniem, grillowaniem lub gotowaniem na parze. Możemy dodać ją także do panierki rybnej. Doskonale komponuje się ze smakiem dorsza, łososia, pstrąga i wielu innych powszechnie lubianych ryb. 

 

 

 

Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do ryb

 

 

Ulegnijmy namowom dietetyków i sprawmy, aby ryby pojawiały się jak najczęściej na naszym stole. 

 

Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurotowo- ziołowym

 

Składniki dla 4 osób:


600 g filet z dorsza bez skóry
1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat

½ pęczka posiekanego koperku
8 cienkich plasterków cytryny
500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

Sos:
200 ml jogurtu greckiego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
½ soku z cytryny
½ ogórka bez pestek pokrojony w kostkę
Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
1/2 pęczka cebuli dymki
3 pokrojone w kostkę rzodkiewki
Do smaku: sól, Pieprz czarny grubomielony, Chili pieprz cayenne Prymat

 

Sposób przygotowania:
Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć Przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

 

Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do ryb

 

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak