Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z cyklu Szparagi rządzą w maju!

Z cyklu Szparagi rządzą w maju!

MARYNOWANA PIKANTNA PIERŚ Z KURCZAKA

PODANA Z SOSEM SEROWYM Z BOROWIKAMI I SZPARAGAMI

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g piersi z kurczaka

 

1

 

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie pikantnej przyprawy do drobiu Prymat

2 posiekane ząbki czosnku

 

200 g obranych białych i zielonych szparagów - mogą być również Szparagi SMAK

1 mała główka sałaty frisee

100 g pomidorów concasse

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oliwy truflowej

1 łyżka prażonych pestek dyni  

1 łyżeczka włoskiego sosu sałatkowego z bazylią i oregano

1 łyżka posiekanej pietruszki

 

Sos serowy z borowikami:

2 łyżki oliwy z oliwek

3 pokrojone w kostkę cebule dymki        

80 g pokrojonych w kostkę gotowanych borowików

100 ml białego wina

50 sera Lazur

150 ml śmietany 36%

sól czosnkowa, pieprz mielony, tymianek Prymat do smaku  

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pikantną przyprawą do drobiu oraz czosnkiem i odstawić do lodówki.

 

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć dymkę z borowikami, dodać białe wino i ser, chwilę gotować, a gdy ser się rozpuści wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotowy sos odstawić w ciepłe miejsce.

 

Pomidory concasse połączyć z oliwą z oliwek oraz oliwą truflową, pestkami dyni, włoskim sosem sałatkowym i posiekaną pietruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Mięso wyjąć z marynaty i grillować z każdej strony przez około 10 minut.

 

Ciepły sos wylać na talerz i ułożyć na nim ugotowane szparagi. Piersi z kurczaka pokroić w poprzek na plastry i ułożyć na szparagach. Przed podaniem posypać pomidorami concasse i udekorować sałatą frisee.

 

 

Spróbuj również z tym przepisem:

 

SZPARAGI marynowane SMAK 

 

Szparagi marynowane SMAK zachwycą każdego, kto poszukuje wysublimowanego smaku. Doskonale nadają się jako przystawka z dodatkiem różnych sosów - głównie holenderskim i beszamelem. Znakomicie komponują się także z szynką, ciastem francuskim i grzybami. Białe szparagi są więc zdrową, lekkostrawną przekąską i jednocześnie wysublimowanym dodatkiem, dedykowanym wszystkim smakoszom.

 

Szparagi marynowane smakują doskonale jako dodatek do obiadu. Stanowią także doskonałą bazę do przygotowania smakowitych koreczków lub fantazyjnych, zapiekanych przekąsek. Szparagi możemy na przykład obwinąć kawałkiem ulubionej szynki lub sera, spiąć wykałaczką,  dodać ulubione przyprawy lub sos i zapiekać w żaroodpornym naczyniu. Tak przygotowane szparagi będą stanowiły doskonałą przekąskę na każdym spotkaniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak