Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce morza w hiszpańskiej kuchni

Owoce morza w hiszpańskiej kuchni

 

Stałym punktem menu kuchni hiszpańskiej są skorupiaki: krewetki, homary, kraby, langusty i jeżokraby, zwane morskimi pająkami. Wśród mięczaków największym powodzeniem cieszą się ośmiornice i kalmary. Szczególną popularnością wśród smakoszy owoców morza cieszą się małże.

 

Owoce morza są często serwowane w formie wykwintnej przystawki. W resturacjach popularne są smażone krewetki, czy małże w czosnkowo- cebulowym sosie, podlewane białym winem. Skosztować możemy również tradycyjnej sałatki z owoców morza i pomidorków, polanej sosem vinaigrette. Nie sposób nie wspomnieć też o popularnej potrawie jednogarnkowej Zarzuela, w ktorej znaleźć się muszą małże i krewetki.

 

Z cyklu dania kuchni hiszpańskiej prezentujemy przepis Roberta Sowy:

 

 

KREWETKI KRÓLEWSKIE I OŚMIORNICE Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI

 

Składniki dla 4 osób:

400 g krewetek Black Tiger 16/20    

200 g ugotowanych ośmiornic

1 cebula

Miąższ z 4 pomidorów          

Kilka listków świeżej bazylii

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Sok z 1 cytryny

½ szklanki białego wina

2 łyżki masła ziołowego

1 posiekana czuszka

¼ szklanki oliwy z oliwek

Sól, biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone  krewetki oraz ośmiornice i smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z ryżem długoziarnistym lub ciepłą białą bagietką.

 

 

 

Tymczasem jeszcze przez dwa dni oczekujemy na zgłoszenia do konkursu "Pokaż swoją kulinarną osobowość", w której nagrodą jest wycieczka do Barcelony.

peggysue 30.04.2011 08:24
apetyczne takie danie :)
Barbara40 27.04.2011 22:59
Owoce morza kroluja w mojej kuchni, uwielbiam wszystkie i czesto gotuje.Przyznam, ze przyrzadzam podobnie jak Robert Sowa, ale zamiast czuszki dodaje harrise (paste z ostrej, suszonej papryki), ale chyba na jedno wychodzi-ma byc danie pikantne. A, nigdy nie dawalam wina !!! i w najblizszym czasie to zrobie, na pewno bedzie pyszne.Wszak uczymy sie od Mistrza !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak