Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niezwykłe właściwości Kurkumy

Niezwykłe właściwości Kurkumy


Ostatnio zwracaliśmy uwagę na wybuchowe właściwości kurkumy: Możecie przeczytac o nich TUTAJ

 

Dzisiaj coś więcej o kulinarnych zastosowaniach...

 

Proszek kurkumy pochodzi z ekstrakcji dokonanej na roślinie Curcuma demostica, która rośnie na żyznej glebie o dużej wilgotności. Głównym jej producentem są Indie. Uprawia się ją także w Indonezji, Chinach, Bangladeszu, w Ameryce Południowej i na wyspach Morza Karaibskiego. Kurkuma ze względu na atrakcyjny złocisty barwnik i aromat przypomina piżmo.

 

Kurkuma mielona Prymat to przyprawa, której obecność w kuchni intensywnie oddziałuje na trzy zamysły: wzroku, bo pięknie barwi składniki, zapachu, bo rozciąga woń zbliżoną do pieprzu i piżma, a na końcu smaku. Kurkuma charakteryzuje się słodko- ostrym smakiem zbliżonym do imbiru, natomiast jest odrobinę delikatniejsza. Dlatego można ją stosować w dużych ilościach, gwarantujemy, że potrawa nabierze pięknego, intensywnie żółtego koloru i jednocześnie nie będzie zbyt paląca w smaku.

 

Kurkuma zdobyła uznanie na całym świecie. Amerykanie bardzo często dodają ją do jaj, majonezów, omletów i serków topionych. Świetnie nadaje się do mięsa drobiowego, ale należy pamiętać, aby w przypadku smażenia dodawać ją na końcu, aby uniknąć gorzkiego smaku. Kłącze kurkumy może być używane do leczenia kataru i niektórych chorób krwi, a stosowane zewnętrznie przyspiesza gojenie stłuczeń. Kurkuma jest także istotnym składnikiem proszku curry, dodaje się ją również do musztardy. Suszone kłącza kurkumy po namoczeniu w wodzie lub alkoholu mają gorzki, imbirowy aromat. Kurkuma znajduje wiele innych zastosowań, między innymi dostarcza barwnika spożywczego, barwi na żółto papier i wszelakie tkaniny, a nawet można ją dodawać do kosmetycznych maseczek. Dzięki jej zastosowaniu możemy uzyskać w domowych warunkach piękną barwę przygotowywanych potraw, na przykład możemy zabarwić ryż lub masło nadając im tym samym bardziej egzotycznego charakteru.

 


1

Jolanta_P-S 31.03.2011 16:16
to mój przepis na kurczaka z ryżem w kurkumie http://www.doradcasmaku.pl/przepis/108455/kurczak-z-ryzem-w-kurkumie.html ,oraz zupa krem http://www.doradcasmaku.pl/przepis/106206/zupa-krem-z-kury.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak