Świąteczne inspiracje: pomysły na obiad w 1. i 2. dzień Świąt

06.12.2018
Świąteczne inspiracje: pomysły na obiad w 1. i  2. dzień Świąt

Obiad świąteczny w  pierwszy i drugi dzień Świąt to towarzyskie i kulinarne wydarzenie. Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne dania obiadowe, to mam dla Was garść inspiracji.

Na świąteczny obiad polecam Wam przyrządzanie tradycyjnych i lubianych przez wszystkich dania. Obiad świąteczny to nie czas na eksperymenty kulinarne. Wszyscy, którzy zasiądą do świątecznego obiadu chcą jeść lubiane, domowe i sprawdzone potrawy.

Tradycyjne dania na dni świąteczne – bigos i sałatka jarzynowa

Bez bigosu i sałatki jarzynowej nie ma Świąt. Bigos - tradycyjna potrawa z kapusty, grzybów i mięs to ulubione danie Polaków. Sekretem dobrego bigosu są sprawdzone składniki: dobra kiszona kapusta oraz mięso i… kilkukrotne podgrzewanie, które pomoże wydobyć smak i aromat. Bigos możecie przyrządzić  jakiś czas przed świętami  i go zamrozić. Przepis na bigos znajdziecie w nowym e-magazynie świątecznym.

Sałatka jarzynowa to także niezwykle popularne danie kuchni polskiej. Jej wersji jest tyle, co kuchni. Najczęściej sałatkę jarzynową przyrządzamy na imprezy rodzinne i święta. Gotowanie, obieranie warzyw i ich krojenie w kostkę to dość pracochłonne zadanie, ale dlatego smakuje wyjątkowo. Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową jest w nowym e-magazynie Doradcy Smaku.

Obiad w I dzień świąt – wykwintny kotlet de volaille

W pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia przyrządzamy zazwyczaj na obiad dania mięsne.  Polecam Wam przepis na kotlet de volaille (tutaj znajdziecie przepis), jednak zamiast nadziewania go masłem proponuję nieco bardziej wykwitną wersję, czyli nadzienie zrobione z aromatycznych pomidorów suszonych, wyrazistego sera pleśniowego i szpinaku, który doda koloru. Te dodatki sprawią, że potrawa z kurczaka będzie wyjątkowa i odświętna.

Obiad w II dzień Świąt – korzenna kaczka z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami  (tutaj znajdziecie przepis), to tradycyjna potrawa z polskiego stołu. Złocista kaczka i pieczone jabłka, rodzynki i cebulki będą pięknie się prezentować na świątecznym stole. Odpowiednie doprawienie: cynamonem i mieszanką przypraw korzennych doda potrawie niepowtarzalnego aromatu.

Jeśli poszukujecie przepisów na: sernik, makowiec, pierogi wigilijne, barszcz to polecam najnowszy numer e-magazynu z mnóstwem świątecznych inspiracji.

e-magazyn-boze-narodzenie-doradca-smaku (2)

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

10.12.2018 21:55
Zaintrygował mnie przepis na sałatkę jarzynową. Nigdy nie dodawałam do niej jabłka - chętnie wypróbuję taką wersję. Z kolei przepis na bigos w e-magazynie jest bardzo podobny do tego, jaki wykorzystujemy na Święta. Tak przygotowany smakuje wyśmienicie.

Basiliana

11.12.2018 21:56
Ja nigdy nie próbowałam, natomiast czasem dodaję kukurydzę. Z jabłkiem sałatka pewnie jest bardziej chrupiąca.

bietka

11.12.2018 10:04
Ja zawsze do sałatki jarzynowej dodaję jabłka :)

bietka

10.12.2018 19:26
Super jest ten najnowszy numer e-magazynu, ja już go przeczytałam :)

Bożena Matuszczyk

10.12.2018 14:29
U MNIE OBOWIĄZKOWO KACZKA W DRUGI DZIEŃ ŚWIĄT. z DODATKIEM OWOCÓW SMAKUJE WYŚMIENICIE.;)

ben-ka

10.12.2018 14:22
Kaczka, to mój ulubiony drób :)

Polecane przepisy

prymat