Świąteczne inspiracje: piernik - co i jak?

29.11.2018
Świąteczne inspiracje: piernik - co i jak?

Jak głosi jedna z niezliczonych teorii na temat świąt Bożego Narodzenia, po dwudniowym biesiadowaniu człowiek składa się w 70% z piernika. Ciasto korzenne wyprzedziło w tej konkurencji osławiony sernik i legendę polskiej kuchni – makowiec, by zająć pozycję lidera. Pierniczki czekają na nas wszędzie – poukrywane w ozdobionych słoikach, schowane w prezentowych torbach, zerkają z choinki i z ozdobnej patery, na której dumnie prężą swoje kształty. Czemu po nie sięgamy w święta?

Awantura o piernik

Jeśli choć raz robiliśmy zakusy na domowe pierniczki, wiemy, że ich przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Według niektórych receptur, czas leżakowania po wypieczeniu to czasem nawet kilka tygodni. Zbyt wczesne skuszenie się na „kamienne ciastko” może poskutkować wizytą u dentysty. Wszystko za sprawą miodu, który ma działanie konserwujące, dlatego wypiek jest początkowo twardy. Dopiero zamknięty w szczelnym pojemniku zaczyna mięknąć. W tym miejscu warto także rozwiązać jedną z tajemnic dzieciństwa – przypomnienia babci lub mamy o tym, by po nie sięgać za wcześnie, były uzasadnione.

Historia piernika

Historie na temat powstania piernika są dość zagadkowe. Jedna z nich głosi, że ojczyzną pierników są Niderlandy. To w Holandii znajdowały się największe porty średniowiecznej Europy. Właśnie tam z Bliskiego Wschodu przywożono wonne przyprawy. Cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa były wówczas bardzo drogie. W oczekiwaniu na kupców nie pomagał krótki czas spożycia przypraw, które zamknięte w magazynach i ładowniach często wietrzały lub pleśniały. Do końca nie wiadomo, kto wpadł na pomysł połączenia przypraw w jednym wypieku, jednak to jemu należą się szczere gratulacje!

W grodzie Kraka

W Polsce piernik początkowo nazywano miodownikiem, ze względu na słodki dodatek do korzennej masy. Potem przyjęto nazwę piernik, od staropolskiego przymiotnika pierny, który mówił o pieprznym i intensywnym smaku domowego wypieku.

Piernik piernikowi nierówny

 Piernik z prostego ciasta przeistoczył się w prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. W ruch poszły specjalnie wykonane foremki. W XIV w. na dworach serwowano korzenne tarcze herbowe i miniaturowe wizerunki rycerzy. Korzenne specjały wieszamy na choince, obdarowujemy nimi bliskich, a ich aromat wprowadza nas w klimat rodzinnych świąt. Wszak Boże Narodzenie pachnie grzybami i piernikiem. Może warto przejrzeć babcine przepisy i wznowić tradycję?

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na piernik polecam Wam ten z konfiturą śliwkową w polewie czekoladowej.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Elu wiesz zastanawiam się nad choinką z pierników ale jak ją przechować chyba dopiero ją składać 2 -3 dni przed świętami.Wnuki już zapowiedziały na Andrzejkach jak byli u nas że musimy pierniczki piec bo za niedługo Mikołaj więc trzeba dla niego upiec ,tak mi powiedziała ta moja smerfetka 2 letnia. Elu pozdrawiam milutko;)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
No u nas również bez tego się nie obejdzie, najlepiej to z piernikami ,najmłodsze wnuki przychodzą i wtedy możecie sobie wyobrazić jak wygląda u babci,a jest ich czterech.

bietka

2 tygodnie temu
Bożenko ale za to jest bardzo wesoło, my z córeczkami chyba pierniczki zaczniemy już piec w tym tygodniu, no i obowiązkowo trzeba już będzie upiec chatkę z piernika :)

bietka

3 tygodnie temu
U nas na Boże Narodzenie piernik, pierniczki i chatka z piernika muszą być obowiązkowo : )

Polecane przepisy

prymat