7 różnych sposobów na przyrządzenie ziemniaków

03.10.2018
7 różnych sposobów na przyrządzenie ziemniaków

Ziemniak – szara eminencja polskiego stołu. Ziemniaki bywają dodatkiem, samodzielnym daniem, przekąską. Kiedyś krytykowane przez dietetyków, teraz wróciły do łask. To warzywo, które dostarcza nieskończonych możliwości kulinarnych i jest inspiracją dla pasjonatów gotowania.

Ziemniaki są smaczne, zdrowe i warto uwzględnić je w swojej diecie. Zawierają dużo potasu, niezbędnego dla prawidłowej pracy serca oraz wiele cennych mikroelementów i witamin. Długo uważano je za tuczące, jednak ten mit został obalony.

Dla kucharzy i osób pasjonujących się gotowaniem na pewno istotny jest dobór odpowiedniej odmiany do rodzaju potrawy. Są bowiem ziemniaki, które będą idealne do gotowania, zapiekania czy do zrobienia klusek lub placków. W Polsce uprawia się ponad 120 odmian ziemniaków. Kartofle dzieli się na 3 podstawowe grupy: A, B, C.

Ziemniaki z grupy A są twardawe i nadają się do sałatek, smażenia oraz grillowania lub pieczenia w łupince. Znajdują się tu takie odmiany jak: Ditta, Denar, Frezja, Lord Sante Velux, Vineta.

Ziemniaki z grupy B to najbardziej uniwersalna odmiana. Są średniotwarde i zwarte. Będą także idealne do smażenia, czyli na frytki, chipsy lub placki. Sprawdzą się też w wersji gotowanej: w wodzie lub zupie. Odmiany z tej grupy to: Orlik, Irga, Irys, Flaming, Sante, Gala.

Ziemniaki z grupy C są mączyste i mają w sobie dużo skrobi. Ich cechy to jasny i sypki miąższ. Kartofle z tej grupy będą idealne do zapiekania, do farszu, w formie purée, a także jako baza do wszelkiego rodzaju klusek. Odmiany należące do tej grupy to: Aster, Ibis, Bryza, Gracja, Tajfun.

I. Ziemniaki grillowane lub pieczone

Dla miłośników ziemniaków pieczonych proponuję przepis na ziemniaki grillowane z boczkiem lub popularna ostatnio wersja szwedzkiego przepisu na ziemniaki Hasselback.

II. Placki i kotlety ziemniaczane

Jedną z najpopularniejszych potraw z ziemniaków są placki ziemniaczane. Jeśli szukacie ciekawej wersji inspirowanej kuchnią Mazur to polecam Wam placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem. Ich lżejszą wersja będą kotlety, które przyrządza się z gotowanych ziemniaków z różnymi dodatkami.

III. Kluski, pyzy, kopytka… pączki!

Pyzy, kopytka, gnocchi – kluski przygotowywane na bazie ziemniaków. Stanowią samodzielne danie tak jak słodkie knedle lub pyzy albo jako dodatek do gulaszy lub sosów, czyli polskie kopytka lub włoskie gnocchi.

Czy wiecie, że dodanie ugotowane ziemniaki można dodać do ciasta na pączki? Oto przepis na pyszne pączki ziemniaczane.

IV. Pieczonki z kociołka

Regionalna i uwielbiana potrawa najczęściej robiona latem to ziemniaki z kociołka, inaczej zwane pieczonkami lub pieczonymi. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście tej wersji, polecam Wam film: jak zrobić pieczonki z kociołka.

V. Chipsy

Zachęcam Was także do zrobienia własnych czipsów z ziemniaka. Możecie dobrać ulubione przyprawy i regulować ilość tłuszczu.

VI. Zapiekanki

Kolejną propozycją – idealną na jesienne kolacje – są wszelkiego rodzaju zapiekanki. Być może macie swoje ulubione, ale ja polecam Wam klasyczną gratin dauphinois.

VI. Zupy i dania jednogarnkowe

Pożywne zupy z ziemniaków i pyszne dania jednogarnkowe to jeszcze jeden sposób na wykorzystanie ziemniaków. Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek z posypką z płatków owsianych może być wykwintnym daniem.

VII. Ziemniaki smażone

Klasyka kuchni hiszpańskiej to tortilla z ziemniaków, która smaży się z jajkami i cebulą, a doprawić ją można papryką słodką lub wędzoną.

Ziemniaki lubią towarzystwo bardzo wielu ziół i przypraw. Pieczone będą się idealnie łączyły z tymiankiem, rozmarynem, majerankiem i cząbrem. Do ziemniaków będą także pasować nasiona kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu, kminku oraz papryka słodka, wędzona i chili. Kartofle to warzywo dające ogromne możliwości kreowania dań. Wielość ich odmian i smaków pozwala na tworzenie pysznych i zaskakujących potraw.

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Polecane przepisy

prymat