Młode warzywa, czyli przepisy na dania z bobem, botwinką i młodą kapustą

12.06.2018
Młode warzywa, czyli przepisy na dania z bobem, botwinką i młodą kapustą

Jeśli spodziewacie się kolejnego nudnego tekstu o tym dlaczego warto jeść sezonowe, młode warzywa to Was zaskoczę. Ten tekst będzie o czymś innym. O tym, po jakie młode warzywa warto wybrać się na stragan, aby później wyczarować z nich niebanalne smakołyki. Ten wpis to zastrzyk kulinarnych inspiracji. „Na tapecie” będzie bób, młoda kapusta, rzodkiewka i botwinka…😊 Zapraszam!

Nie chcę w tym tekście Was zachęcać i pisać o tym dlaczego należy jeść młode warzywa. Wierzę, że doskonale zdajecie sobie z tego sprawę i potrzebujecie jedynie inspiracji na to, aby je smacznie wykorzystać.

Botwinka

Zacznijmy od botwinki. Niepozorna i niedoceniona a można z niej przygotować nie tylko znaną praktycznie wszystkim zupę botwinkową. Doskonale nadaje się do tart (tak właśnie tak, jako ich główny składnik), sałatek tych przygotowanych na szybki lunch lub kolację czy zup w postaci chłodnika doskonałego na letni obiad i klasycznej zupy o tej samej nazwie z jajkiem. Dajcie się skusić i przyjemnie podrażnijcie swoje kubki smakowe daniami z botwinką w roli głównej. TUTAJ, znajdziecie aż 12 wyróżnionych przeze mnie przepisów na jej wykorzystanie. Polecam!

Porada! Jeśli zdecydujecie się przygotować klasyczną zupę botwinką urozmaićcie ją dodatkami. Jajko, młode ziemniaczki posypane koperkiem czy chleb doskonale będą współgrały z jej delikatnym smakiem.

Bób

Często dostaje od Was pytania jak go wykorzystać. Uwierzcie mi, bób ma bardzo wiele zastosowań, chociaż niesłusznie najczęściej staje się jednym ze składników sałatek.

O tej porze roku, gdy możemy kupić świeży bób polecam kremową zupę z bobu z przepisu Oli1984. Szybka w przygotowaniu, doskonała w smaku i czego chcieć więcej? Jeśli nie specjalnie przepadacie za zupami (a jeśli by tak było to szkoda!) to polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną, obowiązkowo przygotowaną z młodych ziemniaczków, a do tego bób i pieczarki. Efekt, że palce lizać. Po przepis klikajcie TUTAJ. Jeśli bób  trafi na listę Waszych ulubionych składników kulinarnych to polecam wypróbować też:

 

Młoda kapusta i ... młode ziemniaczki

Myśląc o młodych warzywach od razu do głowy przychodzi mi, pamiętana jeszcze z dzieciństwa, zasmażana młoda kapusta. W połączeniu z żółtymi, młodymi ziemniaczkami i kawałkiem ulubionego mięsa smakuje obłędnie, aż trudno oprzeć się, aby nie poprosić o dokładkę. Przygotowując młodą kapustę nie zapomnijcie dodać kopru, który podkreśli jej smak i nada niesamowitego aromatu. Jeśli lubicie kulinarne wyzwania i eksperymenty przygotujcie z młodej kapusty również gołąbki i bigos. Lista przepisów, które chciałabym Wam polecić jest naprawdę długa, dlatego musiałem ograniczyć się do kilku. Spróbujcie bo warto, klikając TUTAJ.

Już za tydzień kolejny wpis o sezonowych smakołykach. Chcielibyście przeczytać o czymś konkretnym? Dajcie znać w komentarzach!

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

15.06.2018 19:38
Dziękuję, cieszę się, że wpis Ci się spodobał :) Pozdrawiam, Twój Doradca Smaku.

Bożena Matuszczyk

14.06.2018 10:19
Ciekawe artykuły, porady i przepisy na temat młodych warzyw, warto skorzystać z dobrych ,pouczających porad;)

Polecane przepisy

prymat