Doradca Smaku VIII: Udka z kaczki w sosie cytrynowo-sojowym, odc. 40

2 tygodnie temu
Doradca Smaku VIII: Udka z kaczki w sosie cytrynowo-sojowym, odc. 40
Kaczka nie często ląduje na polskich stołach, jest zdecydowanie trudniej dostępna niż kurczak czy indyk. Warto jednak poszukać dobrej jakości mięsa z kaczki, bo naprawdę świetnie smakuje.

Kaczka nie często ląduje na polskich stołach, jest zdecydowanie trudniej dostępna niż kurczak czy indyk. Warto jednak poszukać dobrej jakości mięsa z kaczki, bo naprawdę świetnie smakuje. 

 

Zarówno piersi z kaczki, jak i udka mają ciekawy smak. Warto spróbować zamarynować je w intensywnych przyprawach - Michel Moran przygotował je w lekko azjatyckim twiście. Sos sojowy, imbir mielony, lekko karmelizujący cukier i papryka ostra idealnie podkreślą smak mięsa. To już ostatni odcinek programu "Doradca Smaku".
Zapraszamy do sekcji, w której znajdziecie wszystkie przepisy z programu: TUTAJ.

 

 

Udka z kaczki w sosie cytrynowo-sojowym

Liczba osób: 2

Składniki:

  • 2 udka z kaczki
  • ½ cytryny
  • 3 małe marchewki
  • 2 szalotki
  • 6 Suszonych pomidorów Smak
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • do smaku: Imbir mielony, Papryka ostra mielona, Pieprz czarny, Sól morska Prymat

 

PRZEPIS W CAŁOŚCI ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Smaczna i kusząca kaczuszka z pysznym sosikiem;)

bietka

2 tygodnie temu
Na pewno smaczna kaczuszka : )

Polecane przepisy

prymat