Cykl karnawałowy: Karnawał, Carnevale...

10.02.2011
Cykl karnawałowy:  Karnawał, Carnevale...

Karnawał to czas zimowych zabaw trwający od Trzech Króli do Środy Popielcowej. To okres imprez trwających do białego rana, spotkań z rodziną i przyjaciółmi, ekskluzywnych balów i szalonych prywatek. Oczywiście obowiązkowo przy smacznych i dodających energii daniach.

 

Bywa, że to my jesteśmy organizatorami imprezy karnawałowej i wówczas okazuje się, że  największym problemem jest to, czym nakarmić gości. Niezależnie od rodzaju imprezy, musimy zadbać, aby gościom nie zabrakło energii przez całą noc. Warto pamiętać, że dania powinny też być łatwe i szybkie w przygotowaniu, abyśmy całej imprezy nie musieli spędzić w kuchni.

 

Jedzenie jest podczas spotkań z przyjaciółmi bardzo ważnym elementem, pozwala na chwilę wytchnienia, rozmowy i odzyskania sił podczas zabawy.

 

Aby nie zachęcać gości do spędzania czasu przy stole, warto przygotować bufet z przekąskami i drinkami. Wówczas ustawiamy na nim wędliny, sery, sałatki, koszyk z pieczywem,  sosy i ewentualnie desery oraz oczywiście zastawę stołową. Ta forma jest najwygodniejsza dla gospodarza, bo goście sami częstują się przygotowanymi wcześniej potrawami, a gospodarz musi jedynie zadbać o porządek i uzupełnianie kończących się potraw.

 

Podczas imprezy powinno się podać przynajmniej jedno danie na ciepło, no i oczywiście nie można zapomnieć o napojach, winie i alkoholach.

 

Ustalając listę kulinarnych specjałów na imprezowy stół proponuję wykorzystać odwieczną wiedzę na temat  właściwości zdrowotnych ziół i przypraw stosowanych w kuchni, które nadadzą naszym potrawom niezapomniany smak i zapach.  

 

 

Wprowadzając Was w ten okres, proponuję: 

 

PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

 1


Składniki dla 4 osób:


1 pokrojona w kostkę cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku

100 ml oliwy z oliwek

50 ml białego wina

250 ml śmietany 36%

70 g suszonych pomidorów

200 g sparzonych liści szpinaku

Przyprawa do spaghetti Prymat

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat

150 g sera gorgonzola (ew. rokfor) 

300 g makaronu pappardelle

80 g sera parmezan

1 łyżka orzeszków piniowych do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.

 

Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi. 

 

Robert Sowa                      

 

1

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

borgia

11.02.2011 14:40
:) Czy w Lidlu dostanę? Byłoby ekstra... Jutro pójdę na przeszpiegi.

Koper

10.02.2011 17:20
Borgia, w sklepach jest świeży szpinak, ostatnio kupuję prawie co tydzień- bo moje dziecko bardzo szpinak polubiło :) Tak więc nie musisz czekać z tym daniem aż do sezony szpinakowego

borgia

10.02.2011 17:00
Tak... To pappardelle już od pewnego czasu za mną chodzi. Nie udało mi się wtedy zdobyć świeżego szpinaku od kolegi, bowiem naprawdę wyrwał i... wyrzucił. A przecież mógł mi dać. Mógł zamrozić... Mógł w końcu zjeść. Ale nie wyrzucać!!! czekam na sezon.

Jolanta_P-S

10.02.2011 16:17
Aż mi ślinka cieknie, wszystkie składniki mam, może się skuszę na ten wykwintne danie. Tylko jestem ciekawa, czy może być mrożony szpinak, on ma jednak inną konsystencję.
prymat