Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31

25.04.2018
Doradca Smaku VIII: Smażone krewetki w sosie słodko-kwaśnym, odc. 31

 

Lekkie, delikatne i pachnące krewetki – dziś przysmak dla miłośników potraw słodko-kwaśnych. Będzie bardzo aromatycznie!

Jeśli kochacie słodko-kwaśne smaki to dzisiejszy przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Uwielbiam krewetki, a tym bardziej w takim wydaniu :). Przygotowując przepis pamiętajcie, by porządnie rozgrzać patelnię zarówno do smażenia warzyw, jak i krewetek. Nutę słodkości i kwaskowatości otrzymamy z połączenia octu balsamicznego z cukrem, który na naszej patelni lekko się skarmelizuje. Pamiętajmy też o odpowiednim doborze przypraw. Do tego dania zdecydowanie polecam kolędę, imbir i kardamon – wszystkie mają lekko cytrynowy smak i zapach, więc będą się doskonale uzupełniać i przenikać z smakiem smażonych krewetek.

 

 

Składniki:                                                                                                                                                               

  •         15 krewetek tygrysich
  •         1 papryka czerwona
  •         1 cebula czerwona
  •         1 ząbek czosnku
  •         2-3 łyżki octu balsamicznego
  •         1 łyżeczka cukru
  •         2 garści rukoli
  •         oliwa z oliwek do smażenia
  •         do smaku: Kolendra cała, Imbir mielony, Kardamon mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

 

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Polecane przepisy

prymat