Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36

03.05.2018
Doradca Smaku VIII: Pierś przepiórki z konfiturą z cebuli, odc. 36

Przepiórka ma zdrowe, smaczne i znacznie delikatniejsze od kurczaka mięso. Przy tym jest to mięso chude, które można przygotować pod różną postacią, czyli piec, smażyć, nadziewać czy dusić. W zasadzie możliwości przyrządzenia przepiórki jest nieskończenie wiele, a ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia.

Smak delikatnych przepiórczych piersi podkreślą aromatyczne dodatki: musztarda, papryka, por oraz czerwona cebula. Nie zabraknie też czerwonego wina, które sprawia, że smak dania staje się głęboki i bardziej intensywny. Natomiast do doprawienia potrawy Michel Moran użył niezastąpionego duetu: goździków i kminku - przekonajcie się sami, jakie to pyszne! 

Oglądajcie "Doradcę Smaku" o godz. 20.10 od poniedziałku do czwartku na antenie TVN.

Składniki:

  • 8 piersi z przepiórki
  • 2 cebule czerwone
  • ½ zielonej papryki 
  • 4 mini pory
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • Musztarda delikatesowa Prymat
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • ½ szklanki wody
  • Kilka listków roszponki do dekoracji
  • do smaku: Goździki całe, Kminek mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

05.05.2018 18:55
Świetna konfitura.

Bożena Matuszczyk

04.05.2018 23:16
No właśnie myślałam o piersiach z kaczki;)

bietka

04.05.2018 15:00
Ja też jeszcze nie jadłam przepiórki, ale myślę że taką konfiturę z cebuli można również wykorzystać do innego mięska :)

Bożena Matuszczyk

03.05.2018 20:38
Jeszcze nie próbowałam przepiórczych piersi , na pewno tak przyrządzone smakują wybornie;)

Polecane przepisy

prymat