Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

3 tygodnie temu
Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35
Tagine to arabskie naczynie z pokrywką, służące do przygotowywania dań nad węglem lub drewnem. Jest to także nazwa potrawy, która obecnie kojarzy się przede wszystkim z kuchnią marokańską. Tagine może składać się z mięsa, ryb, ale też zawierać tylko warzywa. Własnie taką wersję dania przygotował Michel Moran.

Tagine to arabskie naczynie z pokrywką, służące do przygotowywania dań nad węglem lub drewnem. Jest to także nazwa potrawy, która obecnie kojarzy się przede wszystkim z kuchnią marokańską. Tagine może składać się z mięsa, ryb, ale też zawierać tylko warzywa. Własnie taką wersję dania przygotował Michel Moran.

Bakłażan, koper włoski, czerwona papryka, cebula i cukinia to składniki, które sprawią, że wegetariański tagine będzie naprawdę wyśmienity. Jednak to kardamon i szafran sprawią, że danie będzie miało oryginalny, pełen aromatu smak.

Oglądajcie "Doradcę Smaku" od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10.

Składniki:

  •         2 bakłażany
  •         1 koper włoski
  •         1 czerwona papryka
  •         1 cukinia
  •         ½ cytryny
  •         1 biała cebula
  •         4 łyżki oliwy z oliwek do bakłażanów + do smażenia
  •         1 łyżeczka cukru
  •         do smaku: Kardamon mielony, Szafran nitki, Sól morska, Pieprz biały mielony, Pieprz czarny Prymat

 

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

3 tygodnie temu
Ciekawe danie : )

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Smakowite Tagine ;)

Polecane przepisy

prymat