Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29

23.04.2018
Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29

 

Polska wariacja na temat tradycyjnej włoskiej potrawy – ossobuco. Idealna na rodzinny obiad. Pełna aromatów, soczysta i dobrze doprawiona.

 

Ossobuco to danie, które ma włoski rodowód. Oryginalny smak tego mediolańskiego przysmaku opiera się na prostych składnikach, które razem jednak dają niesamowity efekt. Ossobuco to inaczej gicz cielęca z kością, duszona w warzywach i białym winie. Najczęściej podaje się je z szafranowym ryżem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego dania, to już najwyższa pora!

Michel Moran przygotował polską wersję tego włoskiego dania. Sekretem dobrego smaku jest odpowiednia kompozycja przypraw. Do Giczy cielęcej duszonej w warzywach warto dorzucić kilka listków liścia laurowego. A jeśli liść laurowy to i tymianek – idealne połączenie, które wchodzi m.in. w skład klasycznego bouquet garni.

 

Składniki:

  •         korzeń selera
  •         2 cebule
  •         1 marchewka
  •         1 ząbek czosnku
  •         2 plastry giczy cielęcej (z kością)
  •         1 łyżka oliwy z oliwek
  •         100–150 ml bulionu warzywnego
  •         1 puszka pomidorów pelati
  •         2 łyżeczki Musztardy sarepskiej Prymat
  •         do smaku: Sól morska, Pieprz czarny , Liść laurowy suszony, Tymianek suszony Prymat

 

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

24.04.2018 09:39
Smakowita i kusząca gicz cielęca;)

Polecane przepisy

prymat