Aktualności Doradcy Smaku

dsviii_p26_musaka_po_michelsku_fot_maciejpiorko_45

Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25

Musaka czy lazania? Musaka to taka grecka wersja włoskiej lazanii - zamiast makaronu typu lasagne, poszczególne warstwy przekładane są... bakłażanami! A w dzisiejszym odcinku programu "Doradca Smaku" przenosimy się do Grecji i tradycyjnej kuchni greckiej. Michel Moran proponuje swoją wersję Musaki. Skusicie się? 

Mięsno-warzywne zapiekanki mają długą historię w kuchni basenu Morza Śródziemnego i Czarnego. Różne wersje znajdziemy we Włoszech, w Grecji, Turcji , Bułgarii czy Serbii i Macedonii. Najpopularniejszą wersją jaką znamy w Europie jest Grecka Musaka złożona z bakłażanów, mielonego mięsa jagnięcego i pomidorów. 

Michel dołożył coś od siebie. Sprawdźcie przepis na Musakę po Michelsku. 

Oglądajcie "Doradcę Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 na antenie TVN.

 

Musaka po Michelsku

Liczba osób: 4–5

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego jagnięcego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 150–200 ml wywaru drobiowego
  • 1 pomidor bez skóry
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 30 ml oliwy z oliwek do bakłażanów + do smażenia
  • parmezan do posypania musaki
  • do smaku: Liść laurowy suszony, Kmin rzymski mielony, Gałka muszkatołowa cała, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ

Komentarze

  • 0
    img-20180301-wa0006
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Smakowita i kusząca aż się zachciało jeść;);)

Dodaj komentarz