Jak ugryźć sałatkę? Dodatki, które podkręcą smak sałatek

11.04.2018
Jak ugryźć sałatkę? Dodatki, które podkręcą smak sałatek

Sałatki – wydawać by się mogło, że temat prosty i banalny. Do miski skroić kilka warzyw, dodać sałaty i polać sosem vinaigrette. Nic bardziej mylnego! Sałatki dają mnóstwo możliwości – od raczej cięższych z majonezem czy makaronem, przez lżejsze warzywne, po słodkie owocowe.

W taką pogodę za oknem chętnie jemy raczej te ze świeżych warzyw z lekkim sosem. Znudzeni smakiem powtarzających się warzyw, liczymy na smak wiosny z lekkim twistem. Jak podkręcić sałatkę, żeby miała ten wyjątkowy smak?

 

Przepis: Sałatka z selera z orzechami włoskimi 

Bakalie – nie ma to jak chrupiący dodatek. Miękkie warzywa przegryzione orzeszkami ziemnymi albo chrupiącymi grzankami. A może orzechy nerkowca lub łuskany słonecznik? Do wyboru, do koloru – bakalie i grzanki świetnie sprawdzą się w wielu sałatkach.

 

 

Przepis: Sałatka z pikantnym salami i serem pleśniowym 

Ser/wędliny – Nie samymi warzywami człowiek żyje. Do sałatki dodaj ser dojrzewający typu parmezan lub dziugas w cienkich płatkach lub np. szynkę parmeńską, która delikatnie podkreśli słony smak.

 

 

Przepis: Sałatka z kurczakiem, gruszką 

Owoce – Za dużo słonych składników typu suszone pomidory, oliwki lub szynka parmeńska? Świetnie złamią smak kwaśne owoce np. pomarańcze lub mandarynki bez pestek (pamiętajcie o wyjęciu pestek!). Do sałatki z serem kozim lub feta można dodać np. słodkie winogrona bezpestkowe.

 

 

Przepis: Sałatka z sosem musztardowo-miodowym 

Sos – na koniec sos, żeby sałatka nie była zbyt sucha. Poza tym dzięki obecności oliwy organizm lepiej wchłania witaminy. To nie zawsze musi być sos z oliwy i octu. Warto dodać odrobinę miodu lub ocet balsamiczny zamiast octu winnego. Do oliwy, oprócz przypraw można dodać łyżeczkę musztardy i wymieszać do płynnej konsystencji.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Polecane przepisy

prymat