Aktualności Doradcy Smaku

dsviii_p21_zupa_alzacka_z_piwem_fot_maciejpiorko_28

Doradca Smaku VIII: Zupa alzacka z piwem, odc. 20

Podobnie jak i w Polsce każdy region ma swoje charakterystyczne smaki, tak i poza jej granicami kuchnia różni się w zależności od klimatu czy dostępnych składników. Rejon Alzacji sąsiaduje z Niemcami, i to właśnie Niemcy wywarły na nią ogromny wpływ. Mieszkańcy Alzacji noszą francuskie nazwiska, mówią płynnie po niemiecku, również kuchnia korzysta z tradycji niemieckiej. Jest cięższa i bardziej sycąca niż  tradycyjna kuchnia francuska, kojarząca nam się raczej z lekkimi potrawami. 

W kuchni alzackiej dominują głównie mięso, ziemniaki i cebula. W tym rejonie warto spróbować również piwa, które jak na tradycję niemiecką przystało, jest tu całkiem dobre. Można powiedzieć, że Alzacja to najbardziej piwny region Francji. 

Wszystkie te smaki łączy w sobie zupa alzacka z piwem. Ma ciekawy smak - koniecznie wypróbujcie. 

 

 

Zupa alzacka z piwem

Liczba osób: 3-4

Składniki:

  • 250 ml jasnego piwa
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula biała
  • 7-8 kromek pieczywa tostowego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • do smaku: Pieprz biały mielony, Liść lubczyku suszony, Gałka muszkatołowa cała, Sól morska Prymat

 

Program "Doradca Smaku" od poniedziałku do czwartku o 20.10 w TVN.

 

Przepis znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz