Aktualności Doradcy Smaku

dsviii_p19_dorsz_w_anyzowym_fot_maciejpiorko_50

Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18

 

Połączenie dorsza z kapustą i dodatkiem aromatycznego anyżu nie jest oczywiste. Smak jaki powstanie z połączenia tych składników przerasta jednak oczekiwania.

 

 

Dorsz powinien być przede wszystkim soczysty, smaczny i aromatyczny. W tym celu najlepiej wsadzić go do piekarnika i podlać spód naczynia oliwą, żeby skóra ryby nie przywarła. Przed pieczeniem pamiętajcie jednak proszę o doprawieniu ryby. Polecam między innymi pieprz cytrynowy, który idealnie będzie współgrał ze smakiem ryby.

 

Drugi etap przygotowań będzie obejmował kapustę i sos. Do kapusty polecam klasykę gatunku, czyli lekko pikantny i wyrazisty w smaku kminek. Dzięki niemu kapusta nabierze smaku.

 

Najciekawszy jednak jest tutaj sos przygotowany z dodatkiem kopru włoskiego i cebuli na bazie białego wina i dodatku aromatycznego i jedynego w swoim rodzaju anyżu. Jego pikantno – słodkawy smak podkreśli delikatność przygotowywanego sosu.

 

Życzę wszystkim smacznego!

 

 

Składniki:

  •         400-500 g filetu dorsza
  •         250 ml oliwy
  •         250 ml białego wina wytrawnego
  •         100 ml wody
  •         5 łyżek masła
  •         5-7 liści białej kapusty
  •         1 biała cebula
  •         1 bulwa kopru włoskiego
  •         ½ szklanki śmietany 30%
  •         do smaku: Pieprz czarny, Sól morska, Pieprz cytrynowy, Kminek cały, Anyż nasiona Prymat

 

Program "Doradca Smaku" od poniedziałku do czwartku o 20.10 w TVN.

 

 Przepis znajdziecie TUTAJ.

 

Komentarze

Dodaj komentarz