Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15

27.03.2018
Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15

Pomysłów na zapiekanki jest wiele. Przygotowujemy je z makaronem jak włoskie lasagne, czy z warzywami, np. grecka moussaka, ale też zapiekamy makaron świderki z kurczakiem lub przyrządzamy gratin z ziemniaków. Mniej popularne, ale jakże pyszne, są zapiekane ryby. Polecamy propozycję z programu Doradca Smaku - zapiekankę łososiową. 

Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad czy na kolację. Szybka do przygotowania na przyjęcie w ogrodzie. Poniżej przepis na najprostszą zapiekankę rybną, tzw. fish pie. Można wzbogacić ją o warzywa lub więcej rodzajów ryb.

 


 

Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym

Liczba osób: 3-4

Składniki:

  • 350 g filetu z łososia
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 cebula czerwona
  • 400 ml śmietanki  18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 pomidor
  • masło do wysmarowania formy
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • świeża bazylia do dekoracji
  • do smaku: Pieprz cytrynowy mielony, Gałka muszkatołowa mielona, Liść lubczyku suszony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat


PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.04.2018 23:12
Zapiekanka łososiowa musi być bardzo smaczna,;)

jejkuchnia

29.03.2018 06:17
Pyszna i delikatna. :)

bietka

27.03.2018 21:17
Na pewno bardzo smaczna rybka : )

Polecane przepisy

prymat