Aktualności Doradcy Smaku

dsviii_p29_makrela_fot_krystianszczesny_0270_326a6651

Doradca Smaku VIII: Makrela w zalewie grejpfrutowej z limonką, odc. 9

 

Często brakuje fajnego pomysłu na przygotowanie dobrej ryby. Tym razem mam coś wyjątkowo oryginalnego w smaku. Zapraszam na makrelę z…cytrusami.

 

Być może makrela wydaje się Wam nieco zapomnianą rybą, dlatego też warto do niej wrócić i przygotować z jej udziałem prawdziwie pyszny obiad! Do jej przygotowania potrzebne będzie trochę cytrusów. Zaskoczeni? Gwarantuję, że smak tak przygotowanej ryby będzie niezapomniany. Pamiętajcie tylko, żeby makrelę podpiec w nie za wysokiej temperaturze.

Przysłowiową kropką nad „i” będzie tutaj przygotowanie cytrusowej zalewy z grejpfruta i limonki, której smak zaostrzy nieco dodatek aromatycznego imbiru mielonego. Imbir naprawdę znakomicie połączy się z cytrusami dodając tym samym nutki orzeźwienia.

 

 

Składniki:

  •         4 filety z makreli
  •         50 ml wytrawnego białego wina
  •         1 grejpfrut
  •         ćwiartka żółtego melona
  •         1 limonka
  •         1 biała cebula
  •         pęczek szczypiorku
  •         1 łyżka oliwy
  •         kiełki do dekoracji
  •         do smaku: Owoc jałowca cały, Pieprz czarny grubo mielony, Imbir mielony Prymat, Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat

 

PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    img-20180301-wa0006
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Super pomysł z cytrusami. Pysznie.;)
  • 0
    received_575618672618645
    Opublikowano

    jejkuchnia

    Musi być pyszna, o orzeźwiającym smaku. :)

Dodaj komentarz