Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8

14.03.2018
Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8

 

Jeśli zastanawialiście się, jak wykorzystać pieczarki portobello, to mam dla Was znakomitą inspirację. Zapraszam na kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami!

 

Portobello to odmiana dobrze nam znanych białych pieczarek. Od klasycznych odróżniają się nie tylko brunatnym kolorem kapelusza, ale i smakiem. Nieco bardziej mięsiste i wyrazistsze w smaku coraz częściej wykorzystywane są w przygotowaniu codziennych posiłków. Tym razem trafiły się nam wyjątkowo duże okazy, które wprost idealnie nadały się do faszerowania. Zainspirowany włoską kuchnią postawiłem na pyszne danie obiadowe - Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami portobello.

Przygotowując danie, do farszu dobrze jest dodać paprykę – jeśli nie chili, to ostrą, słodką mieloną, lub paprykę wędzoną. Nie tylko zaostrzymy w ten sposób smak kurczaka, z którego powstaje farsz, ale i nadamy piękny, lekko czerwony kolor.

Z kolei przygotowując risotto - tę esencję włoskiej kuchni północy – musimy pamiętać, by gotować ryż na wolnym ogniu między 15 a 20 minut. Sekretem dobrze przygotowanego risotta jest jego kremowa konsystencja. Warto więc dodać kremowy serek i sporą ilość masła.

Smacznego!

 

Składniki:

Faszerowane pieczarki portobello:

  •         2 piersi z kurczaka
  •         100 ml śmietanki 18%
  •         2 pieczarki portobello
  •         do smaku: Sól morska, Chilli pieprz cayenne, Rozmaryn suszony Prymat

Risotto:

  •         1 mała szalotka
  •         40 g masła
  •         ½ szklanki ryżu do risotto (np. arborio)
  •         100 ml białego wina
  •         1,5 l bulionu warzywnego
  •         1 duża łyżka serka śmietankowego naturalnego
  •         20 g parmezanu
  •         świeży szczypiorek i bazylia do dekoracji
  •         do smaku: Tymianek suszony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

 

PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

 

 

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

16.03.2018 09:01
Super danie - pyszności kuszące smakiem i wyglądem;)

jejkuchnia

15.03.2018 10:15
Cudowne danie, szczególnie te pieczarki super. :)

Polecane przepisy

prymat